Marcel Ciolacu, premierul României, a avut prima ședință de Guvern după vizita desfășurată în SUA, unde a luat atitudine față de trei miniștri de la PNL.
În primul rând, premierul a solicitat ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să investigheze creșterile nefundamentate ale prețurilor la energie. Apoi, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a fost admonestat pentru declarațiile privind măsurile fiscale inexistente pentru 2024. În final, ministrul Educației, Ligia Deca, a fost mustrată din cauza rezultatelor slabe ale României la testele PISA, și i s-a cerut să propună soluții privind criteriile de performanță în învățământ, transmite B1TV.
”Am văzut că au apărut situaţii de furnizori care au crescut nefundamentat preţurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut. E drept că aceste majorări nu se resimt în facturile populaţiei, unde există plafonare, dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferenţa faţă de preţul plafonat. De aceea vă rog să verificaţi situaţia și sper că şi ANRE să se sesizeze”
“Am observat că, în absența mea, domnul ministru al Finanțelor iarăși nu s-a plictisit, a trebuit să dezmintă iar presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024. Ceea ce există însă în realitate sunt datele privind creșterea PIB-ului pe primele nouă luni din acest an. Avem un avans de 2,2% cu care suntem pe locul trei în Europa. Creșterea pe trimestrul trei a fost solidă și susținută în continuare de investițiile publice majore”,
După rezultatele României la testele PISA, îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluţii privind criteriile de performanţă în învăţământ. Orice cheltuială trebuie însoţită şi de o reformă şi să aibă ca rezultat performanţa. Nu ne putem aştepta ca, doar mărind salariile, să se întâmple o minune. Pentru că nu se va întâmpla nici de această dată nimic. Aşadar, trebuie introduse criterii de performanţă în funcţie de care salariile vor creşte!”, a declarat Ciolacu.
Ciolacu a subliniat și importanța vizitei sale în SUA, stabilind premisele pentru transformarea României într-un hub de investiții și suport logistic pentru proiectele americane din regiunea Europei de Est: „Vizita desfăşurată în Statele Unite ale Americii a fost una extrem de importantă, deoarece am reuşit împreună cu colegii meu să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiţii şi suport logistic pentru marile proiecte americane din această regiune a Europei.
Există potenţial major pentru investiţii americane în domenii precum energia şi tehnologiile digitale, iar interesul strategic al SUA faţă de zona Mării Negre înseamnă şi o şansă enormă de dezvoltare pentru Portul Constanţa. Avem acum datoria să concretizăm aceste oportunităţi fără precedent”.