Marcel Ciolacu i-a cerut cancelarului Austriei, Karl Nehammer, să renunțe la veto-ul exprimat la aderarea României în Schengen. Într-un articol de opinie în publicația Politico, Marcel Ciolacu face un apel către cancelarul german „să facă lucrul corect și să inverseze decizia guvernului său” în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen.

Aderarea României la Schengen ar întări Europa, nu ar slăbi-o”, consideră Marcel Ciolacu.

Acum este momentul în care trebuie să fim uniți – sau vom eșua singuri. Iar în această privință, o oportunitate esențială pentru colegii mei din Uniunea Europeană chiar acum este reformarea continuată și extinderea spațiului Schengen. Un Schengen în creștere poate uni și mai mult Europa atât la modul practic, cât și simbolic, poate avansa democrația, poate întări redresarea economică și poate spori securitatea noastră colectivă împotriva amenințărilor străine”, a explicat liderul social-democraților români, în articolul de opinie din Politico, citat de B1TV.

Marcel Ciolacu l-a acuzat pe „cancelarul austriac Karl Nehammer a decis să mute Europa și securitatea noastră colectivă într-o direcție diferită”.

Decizia imprudentă și prost definită a Austriei de a-i nega României accesul la spațiul Schengen ne slăbește nu numai regiunea, ci Europa ca întreg, în timp ce încurajează forțele alianiate împotriva noastră”, a continuat el.

Surprinzător, această decizie dăunătoare vine într-un moment în care am fost cel mai încurajat de eforturile globale combinate pentru a asigura Ucrainei și poporului său eroic încă o dată viața liberă. Actele de solidaritate sunt profunde: angajmentul ferm al G7 și G20; coeziunea NATO avansată și extinderea cu Suedia și Finlanda; rolul instrumental jucat de Statele Unite; și conferința donatorilor pentru Ucraina găzduită de președintele francez Emmanuel Macron, la care au participat 46 de țări. Pe măsură ce lumea înfruntă nedreptatea agresiunii ruse, lista poate continua”, a adăugat președintele PSD.

Până acum, ar fi trebuit să învățăm cu toții lecțiile istoriei, că dacă nu înfrunți astăzi un tiran, mâine vor fi în curtea casei tale. Iar poporul român cunoaște prea bine această realitate”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Invazia în Ucraina din 24 februarie a schimbat totul, iar pentru noi șocul a lovit aproape de casă. Având cea mai lungă frontieră cu Ucraina dintre toate statele UE și NATO, ne-am găsit brusc pe linia frontului din bătălia pentru democrație”, a explicat Ciolacu.

Din fericire, Partidul Social Democrat, pe care acum îl conduc, a adus România în NATO și UE la momentul potrivit. Ca economie strategică și hub de securitate cu câteva dintre cele mai vitale porturi de la Marea Neagră, România a știut că trebuie să acționeze ca scut în jurul Ucrainei. Era în joc însuși modul nostru democratic de viață, alături de valorile și aspirațiile comune cu ale prietenilor și vecinilor noștri din Europa. Și ne-am dovedit în măsură să îndeplinim această sarcină”, a mai spus Ciolacu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *