Taxele nu vor crește în 2023, promite liderul PSD, Marcel Ciolacu. O creștere cu 50% a taxelor și impozitelor locale prin raportarea la grilele notariale a fost amânată, după discuții în coaliție, spunea și premierul Nicolae Ciucă. Acum, Ciolacu zice că și anul acesta, dar și cel viitor, vom fi feriți de majorări, deși România are cele mai mici impozite din UE din colectarea taxelor și impozitelor, așa cum tot el afirmă.

Ciolacu a insistat că nici anul acesta nu au fost majorate taxe, ci au fost eliminate anumite excepții din Codul Fiscal, după cum au cerut toate organismele financiare internaționale, potrivit B1TV.

Discutăm despre execuția bugetară de anul acesta și despre următoarea rectificare și despre următorul buget. E prima oară de la Revoluție când bugetul va fi votat pe programe. E o dezvoltare și a statului și a viitoarei Românii pe care ne-o dorim. Câte procente sunt pentru majorări (de pensii, salarii) nu am stabilit în coaliție, dar sunt convins că vom stabili cât mai repede. Acum doi ani mi se pare că nu a fost nicio majorare.

La anul nu se mărește nicio taxă. Prin PNRR, ne-am asumat jaloane de scoatere a unor excepții, lucru care s-au întâmplat. Și anul acesta, prin modificările la Codul Fiscal, nu s-a venit cu măriri de taxe, ci s-au scos anumite excepții cerute de toate organismele financiare internaționale, lucru corect”, a declarat Marcel Ciolacu.

De ce s-au amânat creșterile de taxe – explicațiile oficiale

Miercuri, întrebat despre amendamentul depus de senatorii din coaliţie privind creşterea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale, premierul Nicolae Ciucă a spus că decizia a fost luată în coaliţie. El a mai precizat atunci că varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată deoarece autorităţile locale au transmis că e imposibil de realizat până la finalul anului.

Marcel Ciolacu a făcut și el precizări, joi, pe acest subiect.

Asociațiile municipiilor, orașelor au spus că, neterminându-se digitalizarea în ANAF, nu se poate aplica acea grilă notarială și atunci s-a luat decizia ca să descentralizezi către autoritățile locale. Vorbim de descentralizare, dar când o facem dăm înapoi și criticăm. Am descentralizat aceste aceste taxe către autoritățile locale, ele creând un echilibru bugetar.

Trebuie să ținem cont de faptul că avem cele mai mici venituri în UE din impozitarea proprietăților – sub 2%. Media europeană e de 4,6%. Dorim să trăim ca afară, dar să încercăm”, a spus Ciolacu, care n-a spus însă și că românii au printre cele mai mici venituri din Uniunea Europeană.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *