Marea evaziune fiscală este prioritatea declarată de noul șef al ANAF
Marea evaziune fiscală este prioritatea declarată de noul șef al ANAF

Marea evaziune fiscală este prioritatea declarată de noul șef al ANAF, Lucian Heiuș. Este „un flagel al economiei românești”, spune el, și vrea să îndulcească măsurile cu mai multe acțiuni de informare a comercianților, astfel încât să crească gradul acestora de conformare la reguli.

Lucian Heiuș a dat întâi asigurări că numeroasele controale demarate în ultima perioadă vor continua.

„Acei doi ani de pandemie probabil au dus activitatea fiscului în letargie și trebuie să depășim acest moment. Să fim realiști, în doi ani de pandemie fiecare a încercat să evite contactele cu alte persoane, paranoia prin care am trecut, mai ales în primul an, a dus la limitarea controalelor pentru a preveni transmiterea acestui virus.

Mobilizarea ANAF e totală și acesta e mesajul meu din prima zi: trebuie să acționăm cu fermitate împotriva evaziunii fiscale care e un flagel al economiei românești. Nu e normal ca o bună parte din agenții economici să-și desfășoare activitatea corect și peste drum altul să nu respecte nimic să facă evaziune, să nu plătească și să deformeze și mediul concurențial.

Eu tot am spus că dacă un hoț fură din buzunarul unei persoane, un evazionist fură din buzunarul tuturor românilor. Acest lucru nu mai e de acceptat”, a declarat Heiuș joi seara, într-o emisiune B1TV.

Lucian Heiuș a precizat ține mult la activitatea de prevenție și creșterea gradului de conformare: „Nu mă încălzește cu nimic un număr mare de amenzi”.

Resursele ANAF-ului sunt limitate și trebuie direcționate spre marea evaziune fiscală, spre marile zone în care se produce evaziunea, dar avem și acțiuni de prevenție, conștientizare, pentru a le spune comercianților că e bine să-și fiscalizeze veniturile. O să acord multă atenție proiectelor de atenționare și informare cu diverse categorii de contribuabili”, a mai spus șeful ANAF.

Lucian Heiuș a mai declarat că săptămâna trecută peste 300 de echipe antifraudă din toată țara au făcut controale la comercianții de fructe și legume, iar joi dimineață a fost un control de amploare la Dragonul Roșu, acolo fiind date amenzi de 1,6 milioane de lei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *