Municipiul Cluj- Napoca a scos la licitație un contract în vederea construirii unei facilități de tip park and ride lângă Aeroportul Internațional Avram Iancu. Astfel, șoferii din alte localități care ajung în Cluj-Napoca își vor putea lăsa mașina în parking, continuându-și deplasarea spre oraș cu mijloacele de transport în comun aflate la dispoziție, ceea ce va genera o reducere a emisiilor de CO2, precum şi a altor emisii poluante generate de transportul rutier.

Sistemul va fi realizat datorită încheierii unui protocol de colaborare încheiat de Municipiul Cluj-Napoca și Județul Cluj pentru a facilita mobilitatea oamenilor în utilizarea mijlocelor de transport în comun. Terenul de 48.000 mp unde va fi amenajat primul Park&Ride a  fost pus la dispoziție de Consiliul Județean Cluj.

Proiectul de investiție presupune amenajarea accesului din drumul național și realizarea unei platforme pentru zona de parcare cu 863 locuri de parcare, accese auto și pietonale cu dotările corespunzătoare, dar și o stație de bike sharing cu toate dotările aferente. De asemenea, în cadrul investițiese va amenaja un terminal tip autogară. Terminalul va cuprinde două corpuri, Corp C1 reprezentat de o clădire terminal și copertină, și Corp C2 care va cuprinde o copertină pentru autocare și o piațetă publică.  Parterul Corpului C1 va dispune de spații pentru așteptare, recepție, cafenea și spații tehnice ce vor asigura desfășurarea în condiții optime a activităților specifice unui asrfel de terminal, iar etajul acestuia va fi reprezentat de serviciile publice.

În urma realizării proiectului se preconizează o reducere semnificativă a traficului la intersecția str. Aurel Vlaicu–Piata Mărăști, îmbunătățind astfel într-un mod indirect condițiile de trafic pe întreaga zonă de est a Municipiului Cluj Napoca.

Obiectivele proiectului de investiție

Obiectivele realizate în cadrul investiției sunt:

  • Realizarea unei parcări amenajate.
  • Amenajarea căilor de acces auto și pietonale cu infrastrcutura și dotările aferente.
  • Realizarea stațiilor de de bike sharing cu infrastrcutura și dotările aferente.
  • Realizarea stațiilor destinate mijloacelor de transport în comun cu infrastrcutura și dotările aferente.
  • Amenajarea accesului din drumul național.
  • Amenejarea unui sens giratoriu de mare viteză pentru facilitarea accesului în parcare a persoanelor ce se deplasează dinspre Muncipiul Cluj-Napoca, dar și ieșirea pe sensul către Apahida.
  • Realizarea unei rețele de contact troleibuze pentru noua stație de transport public.
  • Amenajarea spațiilor verzi aferente.

Sistemul de Park&Ride va dispune de 863 de locuri de parcare, 37 de locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități, 30 de locuri de parcare pentru autovehiculele electrice și hibride și 788 de locuri de parcare pentru autovehicule. Vor fi realizate și 8 peroane pentru autobuze.

Valoarea totală a contractului este de 52,4 milioane de lei, fără TVA, adică 10,5 milioane de euro, plus TVA. Finanțarea proiectului se va realiza din bugetul Primăriei. Durata contractului este de 24 de luni. Durata estimată pentru realizarea lucrărilor este de 20 de luni. Perioada de garanție este de 60 de luni. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 20 iunie 2022.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *