Vârsta de pensionare va crește la 65 de ani în România, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi, explicând principiile pe care le-a convenit cu Comisia Europeană. Va fi o creștere treptată, a precizat ministrul.

Vârsta de pensionare va crește treptat la 65 de ani pentru fiecare om care lucrează în România, iar calculul pensiei se va raporta la întreaga perioadă de muncă, a anunțat Budăi, potrivit B1TV.

Sunt multe lucruri rezolvate deja, după cum știți, reajustarea procentului aferent bazei de calcul, plafonarea veniturilor astfel încât să nu depășească nicio pensie salariul, eliminarea perioadelor asimilate și supraimpozitarea sunt lucruri care au fost apreciate. S-au mai stabilit, pentru a îndeplini jalonul și a nu pune în pericol implementarea PNRR, câteva criterii care să apară în următoarele amendamente astfel încât, după ce trece legea și de Camera Deputaților, jalonul să fie îndeplinit”, a declarat ministrul Muncii, luni, la Palatul Victoria.

Acele principii și criterii stabilite împreună cu Comisia Europeană sunt următoarele – creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii, și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii”, a adăugat Marius Budăi.

De asemenea, drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuție, așa cum este prevăzut și în sistemul public, astfel încât la finalul acestei perioade să se ajungă treptat astfel încât raportarea să fie la întreaga perioadă, deci nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportare la întreaga perioadă. Un alt principiu este creșterea treptată a vechimii necesare în specialitate pentru acele categorii care nu aveau deja această raportare. Un alt principiu este eliminarea unor categorii de indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale”, a mai spus oficialul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *