Mărturiile polițiștilor detașați pe litoral, publicate de Sindicatul Europol
Mărturiile polițiștilor detașați pe litoral, publicate de Sindicatul Europol

Mărturiile polițiștilor detașați pe litoral, publicate de Sindicatul Europol, sunt șocante și arată o realitate ascunsă a sistemului de poliție din România: protecția asigurată unor persoane afiliate clasei politice.

„Iată dimensiunea cangrenei din sistemul de poliție. Este de notorietate faptul că polițiștii rutieri detașați pe litoral mai mult „deranjau”, în opinia șefilor de la Constanța”, scriu sindicaliștii de la Europol, potrivit B1TV.

„Ei (șefii – n.r.) au anunțat că noi, detașații, am fost solicitați aici pentru prevenirea și combaterea faptelor pe linie rutieră, însă noi am fost doar semafoare umane timp de 9 ore / zi. Nu ne-au lăsat să acționăm absolut deloc pe alcool sau droguri, ci doar să dirijăm, atât. Să asigurăm fluență demnitarilor care veneau în vacanță la Constanța”, afirmă un polițist.

Păcat că a fost nevoie să moară 2 oameni să iasă acest lucru la iveală”, scrie un alt polițist, cu referire la accidentul în care un tânăr drogat a intrat cu mașina într-un grup de 8 persoane și a omorât doi tineri, pe șoseaua dintre Vama Veche și 2 Mai. În anchetă s-a stabilit că Vlad Pascu, un tânăr teribilist dintr-o familie cu foarte mulți bani, consumator de droguri de la 13 ani, fusese oprit de un echipaj de Poliție cu doar câteva ore înainte. I-au găsit substanțe interzise în mașină, dar nu l-au testat pentru consumul de droguri, deși aveau toate posibilitățile legale pentru asta.

Aceste mărturii arată că polițiștii detașați pe litoral erau folosiți într-un mod ineficient și periculos.

Fluența traficului este importantă, dar siguranța cetățenilor este prioritară”, afirmă un expert în securitate rutieră.

Dacă polițiștii nu au fost lăsați să-și facă treaba, ei nu au putut preveni accidentul din 2 Mai. Este posibil ca tragedia să fi fost evitată dacă polițiștii ar fi putut acționa împotriva conducătorilor auto care conduceau sub influența alcoolului sau a drogurilor”, adaugă expertul.

Dacă aceste acuzații se confirmă, ar fi vorba despre o încălcare gravă a legii și a drepturilor cetățenilor. Poliția este obligată să protejeze viața și integritatea cetățenilor, iar în acest caz, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a eșuat în acest obiectiv.

Până în prezent, patru șefi din poliția Constanța au fost demiși – printre ei și adjunctul șefului Inspectoratului județean de Poliție, iar în cazul unui ofițer și a altor doi agenți urmează să fie sesizat Parchetul, pentru că planează asupra lor suspiciunea unor fapte de abuz în serviciu, a transmis miercuri purtătorul de cuvânt al MAI.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *