Masca după vaccinare. Masca trebuie purtată și de persoanele care s-au vaccinat, din mai multe motive, a explicat coordonatorul Campaniei Naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Astfel, oamenii trebuie să poarte mască și după ce s-au vaccinat deoarece nu pot ști dacă sunt în procentul celor 95% care au dezvoltat anticorpi sau printre cei 5% care nu au un nivel suficient de protecție. Un motiv în plus pentru care masca de protecție trebuie folosită în continuare e că virusul suferă mutații.

„Nu este cazul ca persoanele vaccinate să renunțe la mască. Ar fi o decizie greșită, chiar și în plan individual, nu neapărat doar din punct de vedere al riscului comunității respective. La nivel individual nu putem să știm dacă suntem în procentul celor 95% care am dezvoltat anticorpi protectori, sau suntem în procentul celor de 5% care nu avem un nivel suficient de protecție de anticorpi, mai ales dacă facem parte din categoria celor mai vulnerabili, celor cu boli care scad imunitatea”, a declarat Valeriu Gheorghiță,l a Digi24.

Medicul a insistat că în cazul persoanelor imuno-deprimate e cu atât mai indicat să se vaccineze, iar apoi să continue să respecte măsurile de prevenție.

Masca după vaccinare. El a atras atenția și asupra mutațiilor pe care le suferă coronavirusul: „La acest moment suntem într-o cursă contracronometru cu acest virus. El acumulează mutații, pe care noi le depistăm doar prin secvențiere, știm, avem câteva variante virale deja definite – varianta britanică, sud-africană, braziliană”.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunțat, joi, că până pe data de 28 martie i-au fost raportate un număr de 1.050 de secvenţieri. Ele au dus la confirmarea a 562 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2: sunt 557 cu tulpina britanică, trei cu cea sud-africană și două cu cea braziliană. Au fost înregistrate 17 decese.

Miercuri, președintele CNCAV a insistat în aceeași idee: „Ținând cont și de faptul că vorbim și de alte tulpini, de alte variante virale circulante, cred că la acest moment este prudent, fiind în plină ascensiune a valului 3, să respectăm cu strictețe măsurile de prevenție, tocmai pentru a nu contribui inevitabil la creșterea numărului de cazuri. Chiar dacă am fost vaccinați, e important să înțelegem că până nu avem un număr suficient de mare de persoane vaccinate nu suntem în siguranță”.

Cele mai recente date ale Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID-19 (CNCAV) arată că până acum au fost vaccinate 2.040.532 de persoane, din care 1.105.375 au primit și rapelul.

Au fost administrate în total 3.145.907 de doze și s-au înregistrat 10.685 de reacții adverse, adică 3,4 reacții la 1.000 de doze.

În ultima zi au fost vaccinate 57.615 de persoane, din care 32.390 au primit a doua doză, fiind înregistrate 178 de reacții adverse.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *