Măsurile de sprijin pentru HoReCa vor fi prelungite și în acest an
Măsurile de sprijin pentru HoReCa vor fi prelungite și în acest an

Măsurile de sprijin pentru HoReCa vor fi prelungite și în acest an, a declarat ministrul muncii, Raluca Turcan. Guvernul intenționează să sprijine în continuare cea mai afectată industrie de măsurile sanitare luate pentru limitarea coronavirusului.

Ministrul Raluca Turcan a anunțat detalii săptămâna viitoare cu privire la măsurile de sprijin pentru Horeca.

Pentru sectorul HoReCa avem acordarea de granturi şi o schemă de ajutor de stat care va fi prezentată săptămâna viitoare. Ajutorul pentru HoReCa e destul de mare. Pe perioada de vară se pot angaja zilieri și putem ajuta cu o parte din salariile lor. De asemenea, intenționăm să prelungim măsurile de sprijin pentru cei care angajează zilieri sau sezonieri – 30% pentru zilieri și 45% din salariu pentru sezonieri. Trebuie să fie program de lucru flexibil, avem şomajul tehnic pentru persoanele afectate”, a declarat ministrul muncii, la RTV.

Turcan a mai susținut că „în două săptămâni vom prezenta noi legi surpriză care vor ajuta şi economia României”.

Cu privire la voucherele de vacanță anul acesta eliminate anul acesta, ministrul a precizat că oricum se pot folosi cele din anii trecuți, mai ales că în 2020 nici nu prea s-a călătorit din cauza pandemiei și a restricțiilor de circulație.

Luni, Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care prevede măsurile fiscal-bugetare pe 2021. Acesta prevede îngheţarea pensiilor în acest an, suspendarea voucherelor de vacanţă și eliminarea sporului de 30% care era acordat angajaților din prefecturi implicaţi în activităţi de combatere a pandemiei.

Valoarea punctului de pensie se menţine anul acesta la 1.442 lei și abia din 2022 va fi majorat cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

De asemenea, proiectul de OUG mai prevede amânarea până în aprilie 2022 a intrării în vigoare a Legii 195/2020 privind statutul personalului feroviar, care trebuia aplicată din primăvara acestui an. Asta pentru că legea instituie drepturi de natură salarială şi de asistenţă socială cu impact asupra bugetului de stat generat.

România trebuie să se încadreze anul acesta într-un deficit de 7 – 7,1%, fapt ce presupune și eliminarea unor cheltuieli.

OK, reducem noi ceva din deficit, dar dacă nu facem investiții, dacă nu există o economie funcțională, prin această reducere mare lucru nu vom face. Dar nu putem susține un deficit de 10% încă un an. Asta înseamnă că datoria publică crește, generațiile care vor veni vor plăti această creștere. E o coaliție responsabilă și trebuie să ajungem la acest deficit. Dar dacă economia și investițiile merg! Să consumi peste ce produci, pe termen lung, înseamnă că ești iresponsabil față de copiii tăi, față de nepoții tăi”, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor, marți seară, pentru B1 TV.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *