Un medicament din plante pentru combaterea coronavirusului a fost aprobat pentru studii în India. Medicamentul este produs de gigantul Sun Pharma iar faza a doua a studiului se va desfăşura în 12 centre din India pe 210 pacienţi. Rezultatele sunt așteptate în octombrie.
Până acum, medicamentul care se numește AQCH şi-a arătat eficienţa împotriva SARS-Cov-2 în studii in vitro.
AQCH ar funcţiona ca un antiviral eficient împotriva SARS-COV-2, deşi iniţial el a fost creat pentru febra Dengue, o febră hemoragică severă care apare în ţările asiatice şi africane, arată publicația Știri pe Surse. Deși catalogat drept medicament din plante, cu toate acestea, el nu este considerat un medicament în adevăratul sens al cuvântului, pentru că nu conține substanțe chimice de sinteză, ci este considerat mai degrabă un supliment, prin raportare la regulile din Europa.
„Preparatul fitofarmaceutic este un preparat care are la bază extracte de plante sau combinaţii de plante, dar care au efect farmacologic, sunt substanţe la fel ca şi substanţele active medicamentoase, doar că provin din plante, ele au efecte terapeutice dar cu mult mai puţine reacţii adverse decât au substanţele active care de obicei sunt de sinteză. Sunt condiţionate şi preparate exact ca un medicament, de aceea trebuie să treacă prin studii clinice. Dacă îşi dovedeşte eficienţa şi siguranţa, îl putem aduce în România după ce se termină studiile clinice de fază 3, eu zic că la începutul anului viitor”, a explicat Dragoş Damian, reprezentant al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.