Medicament experimental anti-COVID. Sotrovimab este un tratament
Medicament experimental anti-COVID. Sotrovimab este un tratament

Medicament experimental anti-COVID. Sotrovimab este un tratament promițător pentru pacienții infectați cu COVID și care riscă să dezvolte forme grave ale bolii, iar Comisia Europeană a semnat un contract-cadru de achiziții cu compania Glaxo Smith Kline pentru furnizarea acestuia.

Sotrovimab este un tratament experimental cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19, dezvoltat în colaborare cu VIR Biotechnology. Sotrovimab e în curs de revizuire continuă de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Medicament experimental anti-COVID. Sotrovimab face parte din primul portofoliu de cinci tratamente promițătoare anunțat de executivul comunitar în luna iunie.

Sotrovimab poate fi utilizat pentru tratamentul pacienților COVID cu simptome ușoare, care nu necesită oxigen suplimentar, dar care prezintă risc ridicat de a evolua către o formă severă de boală, se arată într-un comunicat al Comisiei, potrivit B1TV.

Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute în laborator, care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul. Aceștia se prind de proteina spike și blochează astfel legătura virusului cu celulele umane.

În temeiul contractului-cadru, statele membre pot achiziționa sotrovimab când e necesar, după ce au primit fie o autorizație de utilizare de urgență în statul membru în cauză, fie o autorizație (condiționată) de punere pe piață la nivelul UE din partea EMA.

„În strategia noastră de combatere a COVID-19, ne-am angajat să dispunem de cel puțin trei noi tratamente autorizate până în luna octombrie. În prezent, încheiem un al doilea contract-cadru care le oferă pacienților tratamente cu anticorpi monoclonali. Pe lângă vaccinuri, schemele de tratament sigure și eficace vor juca un rol esențial în revenirea Europei la o nouă normalitate”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.