Medicamentul Paxlovid va fi disponibil și în România, promite ministrul sănătății, Alexandru Rafila. El a declarat că a început demersurile pentru importarea acestuia, la nici 24 de ore de când a primit autorizare provizorie de la autoritățile sanitare americane.

„La mai puţin de 24 de ore de la aprobarea tratamentului anti-COVID Paxlovid în SUA, ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, face demersuri să aducă cât mai rapid noul antiviral în România. În vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Sănătăţii a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii companiei Pfizer pentru a identifica soluţii în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienţii români”, a transmis Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

Potrivit instituției, Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenţia Europeană a Medicamentului. Tratamentul este recomandat pacienţilor care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, iar studiile arată că acesta reduce riscul de spitalizare şi de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de la debutul simptomelor.

Vaccinarea rămâne principala modalitate prin care putem limita pandemia, alături de alte măsuri de sănătate publică, asigurarea testării şi a tratamentului în ambulator”, a declarat ministrul Alexandru Rafila

Agenția americană pentru alimente și medicamente (FDA) a autorizat de urgență Paxlovid, pastilă anti-COVID-19 dezvoltată de compania Pfizer, miercuri.

Această autorizaţie oferă un nou instrument pentru a combate COVID-19 într-un moment crucial al pandemiei, în care apar noi variante”, a spus Patrizia Cavazzoni, oficial FDA.

Conform bilanțului de joi, România a înregistrat 775 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. La ora de transmitere a datelor, numărul total de pacienți COVID-19 din unitățile sanitare de profil era de 2.649, iar 453 dintre aceștia se aflau la Terapie Intensivă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *