Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Naționale a României și a celebrării a 105 ani de la Marea Unire.

Antony Blinken a subliniat că viitorul cooperării dintre România și Statele Unite devine „din ce în ce mai luminos”. Blinken a evidențiat durata îndelungată a prieteniei dintre cele două țări, bazată pe valori comune precum democrația, libertatea și cooperarea pașnică, precum și pe legăturile istorice profunde de familie și cultură.

„Statele Unite și România sunt aliați, parteneri și prieteni de zeci de ani. Această prietenie este înrădăcinată în valorile noastre comune – democrație, libertate și cooperare pașnică, precum și în legăturile istorice profunde de familie și cultură”, a spus Antony Blinken, citat de PsNews.

Secretarul de stat al SUA a recunoscut, de asemenea, poziția de lider a României în cadrul Alianței NATO și a afirmat că aceasta consolidează securitatea colectivă, în special în regiunea Mării Negre.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a apreciat contribuția României la sprijinirea Ucrainei.

Sprijinul dumneavoastră pentru independența Ucrainei și bunăstarea poporului ucrainean a fost ferm și neclintit. Suntem mândri să lucrăm alături de dumneavoastră pentru a ne asigura că armata ucraineană are pregătirea și echipamentul de care are nevoie pentru a respinge războiul de agresiune al Rusiei, pentru a oferi ajutor umanitar și sprijin pentru refugiați și pentru a construi căi pentru ca grânele ucrainene să ajungă într-o lume înfometată”.

Blinken a vorbit și despre contribuția țării la proiecte precum centrul nuclear de la Cernavodă și reactorul modular de mici dimensiuni (SMR) de la Doicesti, evidențiind cooperarea în domeniul energiei curate și al securității energetice.

Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos. (…) Urez Guvernului și poporului român o zi a Marii Uniri plină de bucurii”, a încheiat Blinken.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *