Mesajul președintelui României pentru sași. Președintele României, Klaus Iohannis, a participat duminică la ediția a IX-a a Festivalului „Săptămâna Haferland”, căreia i-a acordat Înaltul Patronaj, spunând printre altele că organizarea evenimentului în acest an „constituie un pas important pe drumul reîntoarcerii la normalitatea pe care o așteptăm cu toții, dar și la tradițiile și valorile autentice ale locuitorilor din satele săsești”.

Festivalul la care a participat Președintele României reprezintă marcarea unui eveniment important al culturii românilor de origine germană din Transilvania.

Mesajul președintelui României pentru sași, la Festivalul la „Săptămâna Haferland”

Reluarea ritmului vieților noastre de dinainte de pandemie, cu multe lecții noi învățate, trebuie să fie un efort comun, care să ne apropie de aceeași parte a baricadei în această luptă pe care sunt convins că o vom câștiga. Chiar dacă ne aflăm într-un context neobișnuit, generat de pandemia de COVID-19, Festivalul Haferland ne dă speranță că vom reuși să depășim dificultățile și, totodată, vom ști să menținem nealterat contactul cu arta, tradițiile și cultura. Festivalul, devenit deja tradiție, are o contribuție esențială la prezervarea identității sașilor din România, promovând cultura specifică acestei comunități”, a declarat șeful statului, citat de B1TV.

Președintele Klaus Iohannis a indicat legătura strânsă dintre sași români, despre care spune că a fost construită în timp, drept un exemplu de conviețuire pașnică bazată pe respectul reciproc față de cultură și tradiție.

Legătura strânsă dintre sași și români, construită în timp, un exemplu de conviețuire pașnică bazată pe respectarea culturii și tradițiilor specifice ambelor părți, a contribuit la dezvoltarea și consolidarea relației bilaterale dintre România și Germania. Dincolo de cooperarea economică și parteneriatul politic, mecanismele dezvoltate la nivel local au întărit conexiunile dintre cele două state. Ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, România este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată și reprezintă un model de toleranță, deschidere și solidaritate. În încheiere, vreau să vă asigur de toată susținerea mea pentru conservarea și promovarea culturii săsești și vă doresc încă multe ediții la fel de frumoase și creative!”, a mai spus Klaus Iohannis.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *