Daniel Morar, fost șef DNA și judecător al Curții Constituționale, povestește în cartea „Putea să fie altcumva” cum Klaus Iohannis a intrat, anunțat de un sunet de gong, în sala de la Cotroceni, unde s-a discutat eliminarea ofițerilor serviciilor secrete din cercetarea penală. Ce a urmat?

„Discuția a avut loc la Cotroceni, într-o încăpere în care președintele și-a făcut apariția după bătaia unui gong și anunțul solemn, dintr-o boxă, privind sosirea sa”. Așa redă Daniel Morar momentul din 2016, când era judecător al Curții Constituționale și s-a întâlnit, la cererea sa, cu președintele Klaus Iohannis, citat de Libertatea.

Morar spune că l-a mirat ceremonialul cu gongul, „față de stilul neprotocolar al președintelui Băsescu”, cu care se întâlnise de mai multe ori tot la Cotroceni. Dar de interesat îl interesa, spune magistratul, nu protocolul, ci dezbaterea importantă pentru care venise la șeful actual al statului:

„I-am spus președintelui Iohannis ce îi spusesem și lui Traian Băsescu, că serviciile secrete au dobândit o prea mare putere tocmai prin rolul, asumat sau nu, pe care îl joacă în justiția penală și că acest lucru trebuie schimbat”. Klaus Iohannis m-a întrebat de ce nu a făcut fostul președinte schimbarea, însă nu am știut ce să-i răspund.

„Îmi cunoșteam colegii (n.r. – judecătorii Curții Constituționale), știam care le sunt convingerile”, spune Morar, care era aproape sigur că CCR va decide îndepărtarea ofițerilor serviciului secret din dosare.  Daniel Morar pretinde că și-a dat seama și de dificultățile care urmau să lovească sistemul judiciar. „Acesta nu avea logistica și capacitatea pentru a prelua și realiza ceea ce făcuse până atunci SRI, astfel că unele anchete penale ar fi avut pentru un timp un handical major, acela de a nu beneficia de interceptări”. Căuta o soluție, susține el, și a ajuns la Cotroceni. „Președintele a rămas inflexibil și repeta, vizibil iritat, că i-ar displăcea profund” El a propus președintelui ca „SRI să facă pasul în spate și să permită procurorilor și polițiștilor accesul nemijlocit la logistica folosită până acum doar de ei”. „Președintele Iohannis a înțeles repede problema și tot atât de repede s-a poziționat. Mi-a spus că o asemenea decizie a Curții «i-ar displăcea profund»”, relatează Morar întâlnirea.

„Pentru că implica o schimbare majoră în sistem pe care nu suntem în stare să o facem acum”, afirmă judecătorul CCR că i-a argumentat președintele. „Am susținut că acest acum durează de 20 de ani și că e timpul ca justiția penală din România să facă pasul decisiv pentru a se desprinde justiția vechiului regim”. Morar notează în cartea sa că „Președintele a rămas inflexibil și repeta, vizibil iritat, că o soluție de admitere (n.r. – soluție de retragere a SRI din dosare) ar fi gravă și i-ar displăcea profund”.  Daniel Morar spune că i-a ripostat lui Klaus Iohannis că „nu e vorba de ce ne place și ce ne displace”, ci de ce vor face autoritățile statului. Și că rostul discuției e răspunsul organizatoric al autorităților statului, nu decizia, pentru că „decizia le aparține în întregime judecătorilor, și nu dumnealui”.

„Le-am transmis lui Maior și lui Coldea că urma să-i punem sub acuzare”. „Pe înregistrare, vocea lui Kovesi era ușor recognoscibilă”, mai scrie Libertatea.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *