Mihail Gorbaciov a murit marți seară la vârsta de 91 de ani
Mihail Gorbaciov a murit marți seară la vârsta de 91 de ani

Mihail Gorbaciov a murit marți seară la vârsta de 91 de ani, transmit agențiile de presă internaționale. Gorbaciov a rămas în istorie drept liderul respectat al Uniunii Sovietice care a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge, și care voia o uniune europeană a țărilor estice. A implementat o serie de reforme democratice, dar nu a reușit să oprească destrămarea Uniunii Sovietice, statele ei fiind măcinate de revolte sociale.

Mihail Gorbaciov a primit în 1990 premiul Nobel pentru Pace.

Marți seara, reprezentanții Spitalului Clinic Central din Moscova au transmis că „a murit după o boală gravă și lungă”, potrivit B1TV.

Gorbaciov a introdus, prin așa numitul program ”perestroika”, reforme economice despre care credea că vor ridica nivelul de trai și productivitatea muncii. Măsurile au fost considerate radicale de către conservatorii partidului comunist. Tot el a implementat programul ”glasnost”, prin care erau acordate noi libertăți sovieticilor, printre care o mai mare libertate a cuvântului. Scopul era să se exercite presiuni asupra conservatorilor care se opuneau activ reformelor sale politice și economice.

Acestea, criza economică și democratizarea statelor din blocul răsăritean au dus la definitiva subminare a puterii Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și chiar și a poziției lui Gorbaciov.

Relaxarea cenzurii a avut efectul secundar al redeschiderii conflictelor naționale în toate republicile unionale. Sentimentele naționaliste au început să se manifeste cu tot mai multă putere, republicile și-au proclamat independența și astfel Uniunea Sovietică s-a dezintegrat.

De precizat că, la izbucnirea manifestațiilor prodemocrație care au cuprins națiunile din blocul sovietic, el nu a recurs la folosirea forței, cum au făcut foștii lideri sovietici, care au trimis tancuri pentru a zdrobi revoltele din Ungaria (1956) și Cehoslovacia (1968).

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *