vladimir putin
vladimir putin

Andrei Marga, fost ministru de Externe și al Educației, explică într-un interviu pentru Gândul, resorturile războiului din Ucraina. Care este scenariul cel mai plauzibil cu privire la soarta Rusiei și a regimului lui Vladimir Putin, dar și ce ar însemna un Al Treilea Război Mondial. „Nu va fi pace în Europa decât dacă Rusia și Ucraina ajung să-și garanteze mutual securitatea”, explică fostul ministrul.

Reporter: Ministrul de externe rus Serghei Lavrov acuză Occidentul că „se gândește la un război nuclear”. Ce semnale transmite o astfel de declarație?

Andrei Marga:  Nu este ceva nou într-o asemenea declarație. Se știe de multă vreme că, dacă s-ar produce Al Treilea Război Mondial, acela ar fi cu arme nucleare. Au spus-o demult, mulți oameni și din toate taberele. De altfel, să recunoaștem, lunga pace postbelică în Europa este și rezultatul conștientizării faptului că un război mondial, al treilea, ar deveni nuclear și că, în urma lui, nu rămâne decât un dezastru fără seamăn. Probabil extincția unei civilizații!

„Orice cunoscător, câtuși de puțin, al Rusiei și Ucrainei știe că sunt trei probleme ce vin din istoria ultimelor trei decenii și au dus la conflictul de azi. Una este alcătuirea geografică a Ucrainei, care include și teritorii istorice ruse, poloneze și românești. Ea a rezultat din compromisurile din timpul lui Lenin, Stalin, Hrușciov, Jeltzin. A doua sunt înțelegerile Gorbaciov-Bush, Gorbaciov-Kohl, din 1991, și Clinton-Jeltzin, de mai tîrziu, privind legătura dintre acceptarea de către Federația Rusă a retragerii din Centrul Europei și evitarea intrării pe centura de securitate tradițională a Rusiei. A treia este reînarmarea Ucrainei, inclusiv biochimică și nucleară, și relansarea mișcării banderismului”, explică Andrei Marga.

„Adaug observația că nu va fi pace în Europa decât dacă Rusia și Ucraina ajung să-și garanteze mutual securitatea. Oricum s-ar forța lucrurile, din orice direcție, fără securitate agreată de ambele țări, și Uniunea Europeană va fi semiparalizată în viitor.Nu există soluție militară la conflictul din Ucraina, ci numai soluție bazată, cum spuneau recent la Kiev, cancelarul german și președintele francez, pe principiul „indivizibilității securității”. Nu există securitate europeană împotriva Rusiei, ci numai incluzând-o, declarau public cei doi lideri”, mai spune fostul ministru Andrei Marga.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *