Bani pentru românii care găzduiesc refugiați ucraineni. Guvernul a decis sumele care sunt acordate familiilor care ajută refugiați, cheltuieli pentru cazare și mâncare.

Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență posibilitatea ca românii care primesc refugiați să primească anumite sume zilnice, pentru ajutorul acestora.

Persoanele vor beneficia, la cerere, de decontarea cheltuielilor și vor primi suma de 20 de lei, pentru o persoană, zilnic, pentru hrană și 50 de lei, pentru o persoană, zilnic, pentru cazare.

Banii pe care românii îi vor primi vor fi decontați de către Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență, relatează B1TV.

Aş vrea să vă semnalez şi adoptarea ordonanţei de urgenţă care permite persoanelor fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina să beneficieze de decontarea din bugetele Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea în valoare de 20 de lei/zi pentru fiecare persoană găzduită, pentru hrană, şi pentru cazare alţi 50 de lei/zi.

Iată că prin această ordonanţă, Guvernul dă posibilitatea românilor care au făcut acest gest să poată continua sau, cel puţin, să-şi diminueze efortul pe care l-au făcut până acum, atât în privinţa asigurării hranei, cât şi în privinţa asigurării cazării”, a transmis Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în timpul conferinței de presă de miercuri.

Bani pentru românii care găzduiesc refugiați ucraineni. Cum se vor deconta

Dan Cărbunaru a precizat faptul că perioada în care vor fi acordate aceste ajutoare și mecanismul de decontare vor fi adoptate printr-o hotărâre de guvern. Totodată, pentru ucrainenii refugiați în hotelurile din România, statul va aloca suma de 100 de lei, de persoană, pe zi.

Deoarece am văzut că există ceva speculaţii pe tema legată de beneficiarii sumelor alocate de Guvern pentru cei care, inclusiv în mediul privat, au găzduit şi găzduiesc refugiaţi din Ucraina, pot să vă confirm că, în continuare, sunt alocate sume, inclusiv pentru hoteluri sau alte zone de cazare unde se află refugiaţi ucraineni, suma pusă la dispoziţie fiind de 100 de lei/zi pentru un refugiat cazat.

De asemenea, pentru spaţiile puse la dispoziţie de către statul român, suma este de 50 de lei/zi pentru fiecare refugiat găzduit”, a mai explicat Dan Cărbunaru.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *