Mii de apartamente din sectorul 1 nu vor mai depinde de Termoenergetica. Mulți dintre locuitorii acestei zone își vor încălzi locuințele cu ajutorul panourilor fotovoltaice, până la finalul acestui an.
Primarul Clotilde Armand a decis extinderea programului pilot „Termoficare de la Soare” în toate cartierele din Sectorul 1.
Proiectul fost lansat în decembrie 2021 pentru blocurile din Cartierul Aviației. Fiind capăt de rețea, zona înregistrează cele mai multe avarii şi întreruperi de furnizare a agentului termic.
Pentru blocurile din cartierul Aviației, cu un total de 400 de apartamente, înscrierile în programul pilot s-au încheiat pe 10 ianuarie 2022. Programul va fi extins în acest an pentru alte două mii de apartamente din celelalte cinci zone ale Sectorului 1. Practic, 2.400 de apartamente din toate zonele Sectorului 1 vor fi încălzite cu panouri fotovoltaice și pompe de căldură până la sfârșitul anului 2022.
Blocurile din Sectorul 1 care sunt reabilitate termic și în care există asociații de proprietari se pot înscrie în program: pe adresa de e-mail registratura@primarias1.ro, la sediul Primăriei Sectorului 1 din Bulevardul Banu Manta nr. 9 sau completând formularul online https://forms.gle/7WmtVL4LybXq1XDG6.
„Termoficare de la soare”, o soluție implementată cu succes în toată lumea
Programul „Termoficare de la soare” reprezintă o soluție ultramodernă implementată cu succes în toată lumea. Astfel, sunt reduse substanțial poluarea și costurile cu încălzirea și apa caldă suportate de către populație. În plus, asigură cetățenilor independență și stabilitate energetică.
„În anii 2023 și 2024, plănuim ca proiectul să fie continuat prin intermediul unui program multianual de montare a panourilor fotovoltaice și a pompelor de căldură în blocurile din Sectorul 1”, a precizat Armand.
În prezent, Bucureștiul are o rețea de termoficare urbană extinsă: peste 950 de kilometri de rețea primară, alți peste 2.900 de kilometri de rețea secundară și peste 1.000 de puncte și module termice. Rețeaua moștenită din perioada comunistă oferă apă caldă și căldură cetățenilor sub parametrii necesari. Pe lângă avariile majore ale rețelei, cetățenii suportă și costuri finale semnificative .