Ministerul Finanțelor urmează să-și achiziționeze soluție upgrade infrastructură hardware-software Active Directory și PKI. Proiectul va asigura o soluție AD și PKI dezvoltată în tehnologii actuale, moderne, soluție pe deplin compatibilă cu sistemele de operare utilizate pe stațiile de lucru și serverele din sistemul informatic al Ministerului Finanțelor.
Sistemul informatic deținut de Ministerul Finanțelor este unic în România din puncte de vedere al complexității și al specificațiilor aplicațiilor, dar și din punct de vedere al numărului de entități ale administrației publice și entități private deservite, precum și al întinderii teritoriale. La momentul actual, sistemul informatic al Ministerului Finanțelor este cel mai mare furnizor de date din România pentru instituțiile publice și instituțiile financiare din România și din străinătate.
Ce urmează să achiziționeze Ministerul Finanțelor
Urmează să fie achiziționate: 5 servere pentru DC centrale, 53 servere pentru DC teritoriale, 5 servere pentru PKI, 25.000 licențe Windows Server User CAL, 1 Rack, 53 Rack și 1 pachet de Licențe Windows Server Standard.
Active Directory este sistemul de management al infrastructurii stațiilor de lucru și a serverelor. Sunt 25.000 utilizatori și 27.000 de stații de lucru cu sisteme Windows 10 majoritar dar și Windows 8.1, precum și servere de diferite versiuni de la Windows Server 2003 pana la Windows Server 2019. PKI (Public Key Infrastructure) are rolul de a emite certificate digitale neclasificate pentru servere și utilizatori interni sau ai altor instituții publice care accesează resurse ale sistemului informatic al Ministerului Finanțelor.
Obiectivul general al proiectului este reprezentat de asigurarea funcționării sistemului informatic al Ministerului Finanțelor în condiții de securitate, performanță și disponibilitate prin:
- Asigurarea unui grad ridicat de disponibilitate a infrastructurii IT din Ministerul Finanțelor.
- Protecția datelor gestionate în cadrul sistemului informatic al Ministerului Finanțelor.
- Alinierea Ministerului Finanțelor cu strategiile asumate și cu eforturile întreprinse la nivel național, în domeniul protcției infrastructurii critice.
Valoarea totală a investiției este de 14,4 milioane de lei, fără TVA, adică 2,9 milioane de euro, plus TVA. Finanțarea proiectului este realizată din Fonduri Europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Durata contractului este de 5 luni. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 14 iunie 2022.