Ministerul Finanțelor a anunțat planuri de împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6,95 miliarde de lei în luna iunie, sumă necesară pentru refinanțarea datoriei publice și finanțarea deficitului bugetar. Această sumă este cu 1,06 miliarde mai mare față de cea programată pentru luna mai.
Potrivit prospectului publicat în Monitorul Oficial, vor fi lansate 11 emisiuni de obligațiuni de tip benchmark, în valoare totală de 5 miliarde de lei, urmate de sesiuni suplimentare de oferte necompetitive de 750 milioane lei. De asemenea, vor avea loc licitații pentru emisiuni de certificate de trezorerie cu discount în valoare de 1,2 miliarde lei.
Această nevoie sporită de finanțare vine în condițiile în care, după primele patru luni, deficitul bugetar a ajuns deja la 3,24% din PIB, în timp ce ținta anuală asumată de Guvern este de 5%. Comisia Europeană estimează însă un deficit de 6,9% din PIB pentru acest an.
Specialiștii avertizează asupra riscurilor îndatorării accelerate pentru cheltuieli ineficiente. „Ne împrumutăm prea mult și prea repede ca să finanțăm un deficit pe care ni l-am asumat, care are șanse mari să fie mai mare”, a declarat pentru B1 TV profesorul de economie mondială Christian Năsulea.
„Problema noastră e că, în general, ne împrumutăm ca să finanțăm lucruri ineficiente, cheltuieli care nu se traduc într-o creștere de performanță pe termen lung”, a explicat Năsulea, criticând lipsa unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
„Refuzăm să scădem din aceste cheltuieli. Nici măcar nu încercăm, deja e destul de clar că nu s-a făcut nimic în direcția reducerii cheltuielilor bugetare”, a continuat profesorul. „Problema e, de fapt, că ne împrumutăm ca să facem niște cheltuieli care sunt ineficiente.”