Pista aeroportului de la Chișinău era la un pas să fie aruncată în aer chiar de moldoveni, pentru a împiedica trupele ruse să aterizeze acolo. Ministrul de externe al Moldovei, Nicu Popescu, susține că autoritățile moldovene erau gata de autosabotaj, doar pentru a opri acțiunile de destabilizare rusă pe care le așteptau la momentul când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022.
În acest mod Chișinăul ar fi înlăturat pericolul ca obiectivul strategic să fie preluat de armata rusă în timpul invaziei din Ucraina. Informația a fost furnizată de ministrul de Externe, Nicu Popescu, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, potrivit ziarulnational.md, citat de B1Tv.
Potrivit lui Nicu Popescu, după 24 februarie 2022, avansul armatei ruse în Ucraina „a fost fenomenal”, iar situația s-a complicat în momentul în care circulau diferite hărți, potrivit cărora că ,,Rusia va ajunge foarte repede la granița R. Moldova”.
„Și înainte de război instituțiile noastre au ținut cont de scenarii care includeau nu doar gestionarea fluxurilor de refugiați, ci și de scenarii în care R. Moldova ar deveni victima acțiunilor ostile, nu neapărat militare. Astfel, serviciile noastre se pregăteau pentru diferite riscuri, inclusiv în ceea ce priveşte aeroportul. În asemenea cazuri există opțiuni-standard de protecție. În mod practic e vorba de funcționalitatea aeroportului, depinde de recepția aeronavelor pe pistă. Prin distrugerea sau blocarea pistei poate… nu voi intra în detalii”.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat recent că Federația Rusă are în desfășurare un plan de acțiuni pentru a înlătura actuala putere de la Chișinău. Ea a citat în acest sens atât informații obținute de autoritățile interne, cât și informații de la parteneri, precum Ucraina.
Dezvăluirile Maiei Sandu
Maia Sandu a dezvăluit că prima parte a planului a avut loc la finalul anului trecut, dar a eșuat. Planul Rusiei, pentru destabilizarea Moldovei, ar urma să se sprijine pe atacuri violente și chiar luări de ostatici, a spus Maia Sandu.
În operațiune ar urma să fie implicate forțe interne asociate cu oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, dar și cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru, potrivit declarațiilor Maiei Sandu.
„Planul Rusiei nu este unul nou. Tentative de destabilizare au existat și în toamna anului trecut, dar nu și-au atins obiectivul. În octombrie – decembrie 2022, Poliția și Serviciu de Informații SIS au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violențe. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, ce trebuia să conducă la proteste violente.
Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici.”