Guvernul de la Chișinău este în pericol. FSB, serviciul de securitate
Guvernul de la Chișinău este în pericol. FSB, serviciul de securitate

Guvernul de la Chișinău este în pericol, pentru că FSB, serviciul de securitate al Rusiei, încearcă din răsputeri să-l răstoarne și să înlocuiască oameni din funcții cheie cu marionete supuse lui Putin.

Date culese de serviciile de informații ucrainene și prezentate de Washington Post arată că FSB face eforturi pentru ascensiunea lui Ilan Șor, fugit din țară și supus sancțiunilor SUA. Kremlinul vrea răsturnarea regimului de la Chișinău și readucerea Republicii Moldova sub influența Rusiei, transmite B1TV.

Cel mai probabil, ca urmare a acestor încercări de puci, mii de protestatari s-au adunat luna aceasta la porțile palatului prezidențial de la Chișinău, cerând demisia Maiei Sandu.

FSB a cheltuit zeci de milioane de dolari de la marile companii rusești de stat pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și pentru a reorienta țara spre Moscova.

SUA au anunțat miercuri sancțiuni împotriva a doi oligarhi din Republica Moldova – Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor – precum şi împotriva altor câteva persoane suspectate de ingerinţă în contul Rusiei sau de corupție, care au subminat statul de drept în Republica Moldova şi au promovat interesele Federaţiei Ruse în Republică.

Din 2016, operațiunile FSB în Moldova au fost conduse de generalul Dmitri Miliutin, director adjunct al Departamentului de Informații Operative al serviciului secret, potrivit documentelor.

Acesta lucra prin intermediul lui Igor Ceaika, om de afaceri rus, fiul fostului procuror general al Rusiei. Ceaika este ambasadorul în Moldova al unei asociații de business cu legături la Kremlin, Delovaia Rossia.

Igor Ceaika a fost pus pe lista de sancțiuni SUA, pentru că, „împreună cu secretarul de presă Dmitri Peskov”, „a realizat planuri detaliate de a o submina pe președinta Maia Sandu și de a readuce Moldova în sfera de influență a Rusiei”.

Potrivit documentelor, guvernul rus a folosit companiile lui Ceaika ca pe un paravan pentru a plăti partidele politice cu care colaborează în Moldova.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *