Războiul va continua și în 2023, pentru că Putin nu se lasă și va încerca să păstreze tot mai mult teritoriile ocupate prin forță în Ucraina. Mai mult, liderul de la Moscova va încerca tot ce-i stă în putință pentru ca Occidentul să nu mai sprijine Ucraina, arată reprezentanți ai Institutului pentru Studiul Războiului.

Experții susțin că Vladimir Putin nu va căuta un conflict militar direct cu NATO. El va amenința cu utilizarea armelor de distrugere în masă și va proceda astfel ca Alianța va fi forțată să cedeze. După calculele lui, Ucraina va rămâne fără sprijin și arme.

„În primul rând, Putin stabilește condițiile pentru a continua să arunce trupele rusești nepregătite direct în luptă în Ucraina. El nu vrea să apeleze la forțele militare eficiente. În al doilea rând, teoria victoriei lui Putin se bazează pe exploatarea unei ierni aspre pentru a sparge voința Europei”, este concluzia specialiștilor de la ISW (Institutul pentru Studiul Războiului, n.r), potrivit B1TV.

Totodată, dictatorul rus plănuiește să folosească tinerii ruși chemați la serviciul militar după 4-6 luni de pregătire. În acest fel, el poate crea condiții pentru reluarea operațiunilor ofensive de către trupele rusești la sfârșitul sezonului rece.

Putin așteaptă impactul iernii

Analiștii Institutului au mai subliniat că recenta mobilizare parțială din Rusia indică faptul că Putin nu intenționează să se oprească și va continua să lupte în 2023. El nu se bazează pe o încetare a focului sau o escaladare care ar putea pune capăt războiului în propriile sale condiții.

ISW presupune că președintele Federației Ruse va avea ocazia să observe impactul iernii asupra libertății europenilor pentru a decide dacă își va trimite militarii în Ucraina în primăvară sau va recurge la alte acțiuni.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *