Monitorizarea știrilor false printr-o structură guvernamentală
Monitorizarea știrilor false printr-o structură guvernamentală

Monitorizarea știrilor false printr-o structură guvernamentală ce urmează a fi înființată nu reprezintă fake news, spune șeful DSU Raed Arafat. Peste acele informații se va veni cu varianta oficială, spune Arafat.

Sistemul care acum este pus la punct cu cuvinte cheie și narative pentru scanarea presei online va considera fake news inclusiv știrile și anchetele despre o eventuală corupție guvernamentală, relata profit.ro.

Șeful DSU, Raed Arafat, a oferit miercuri seară explicații privind propunerea de monitorizare a știrilor fake news. Șeful DSU a precizat la Digi24 că propunerea a venit de la societatea civilă.

Nu are nicio intenţie de o aşa-zisă cenzură. Şi trebuie să înţelegem cenzură înseamnă să vin să vă spun dumneavoastră că vă închid postul sau să vin să vă spun dumneavoastră că nu aveţi voie să spuneţi asta că dacă îmi spuneţi, o să aveţi un dosar sau ceva, asta e cenzură.

Această propunere care a venit ca o propunere din partea societăţii civile şi unde noi suntem parte de la DSU, dar ce se va face acolo va fi pus la dispoziţia mai multor entităţi, nu numai DSU, ci şi altor entităţi, inclusiv societatea civilă în sine o să recircule. E un raport care spune au apărut asta, asta, asta. Trebuie verifcat”, a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a mai explicat că această monitorizare dă posibilitatea DSU să vină cu varianta oficială, spre exemplu. El a subliniat că intenția proiectului nu este de a cenzura site-urile de știri:

Asta nu înseamnă cenzură, înseamnă că verificăm şi venim cu varianta oficială, după care omul va avea ambele variante în faţa lui. Că varianta cealaltă, dacă nu o şterge, nu noi, dacă nu o şterge Facebook sau YouTube că şi ei fac acest lucru şi ei chiar cenzurează, dacă văd că e ceva fals, şterg de pe platformele lor.

Noi singurul lucru care îl facem la acest moment este că dacă vedem că este o minciună, venim cu partea noastră şi o punem în faţă şi spunem la oameni că asta e varianta noastră, mai e varianta asta care circulă”, a declarat Arafat.

Monitorizarea știrilor false- știrile despre corupția Guvernului vor fi semnalate ca fake news în platforma pregătită de autorități

O platformă informatică, ce va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi “fake news” va fi pregătită de un grup de lucru din cadru DSU. La aceată inițiativă se va alătura Guvernul României, CNA şi mai multe ONG-uri.

Din grupul de lucru ar urma să facă parte şi Global Focus, Active Watch, Media Wise şi alte ONG-uri cu expertiză în media, campanii de informare corectă a cetăţenilor, monitorizare şi analiză media, împreună cu CNA.

Guvernul a cerut ministerelor să trimită câte un reprezentant în grupul de lucru şi să vină, până vineri, 11 martie, cu observaţii pe narativele şi cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare şi în parametrii de analiză.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *