Mutația Omicron a coronavirusului a suferit numeroase modificări, și de aceea este considerată mai periculoasă decât cele anterioare și stârnește îngrijorare în rândul medicilor și oamenilor de știință. Se crede că varianta apărută în Africa de Sud și depistată în Israel și Europa ar fi de cinci ori mai contagioasă de cât varianta Delta, dar cea mai mare temere este că ar fi rezistentă la vaccinurile apărute acum.
Organizația Mondială a Sănătății a precizat că testele PCR rămân eficiente pentru depistarea noii variante, însă testele rapide sunt sub puse semnul întrebării.
OMS a precizat că pentru moment se realizează studii pentru stabilirea eficienței testelor rapide, la depistarea variantei Omicron, precum și studii pentru a determina cât de eficiente sunt vaccinurile actuale în fața noii variante de SARS-CoV-2, relatează B1TV.
Organizația Mondială a Sănătății a introdus, vineri, pe lista „variantelor îngrijorătoare” și mutația Omicron, o nouă variantă a SARS-CoV-2, ce provine din Africa de Sud și prezintă mai multe mutații ca varianta Delta.
OMS a dat mai multe detalii cu privire la varianta Omicron, o formă mai contagioasă, despre care se crede că ar putea fi rezistentă la vaccinurile anti-COVID de pe piață. Mai mult decât atât, din primele date, ea ar prezenta un risc sporit de reinfectare, făcând astfel ca persoanele vaccinate sau cele care au trecut prin boală să fie, la rândul lor, vulnerabile, a precizat structura, într-un comunicat.
B.1.1.529 a fost declarată variantă îngrijorătoare, iar cercetătorii din Africa de Sud, dar și din întreaga lume, fac eforturi pentru a determina caracteristicile acesteia.
Testele PCR, eficiente pentru depistarea variantei Omicron
OMS a precizat că testele PCR rămân în continuare eficiente pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 și mai ales pentru stabilirea contaminării cu varianta Omicron. Secvențirea, care va începe și în România, este cea care va determina dacă o persoană pozitivă pentru COVID-19 s-a infectat cu Omicron sau Delta, cea din urmă fiind varianta dominantă în lume în prezent.
În prezent, mai multe studii cu privire la varianta Omicron sunt în plină desfășurare. Pentru moment, nu se cunoscut, cu precizie, date referitoare la cât de transmisibilă este varianta Omicron, însă oamenii de știință sunt de părere că poate fi comparată cu varianta Delta.
Spre exemplu, de la apariția acestei variante de SARS-CoV-2, numărul persoanelor testate pozitiv, în Africa de Sud, a crescut în mod considerabil.
Una dintre cele mai mari întrebări ale momentului este dacă varianta Omicron prezintă o severitate cel puțin la fel de care ca varianta Delta, sau simptomele bolii sunt unele mai ușoare.
Primele date arată că numărul spitalizărilor de COVID-19 din ultima perioadă a crescut în Africa de Sud, însă acest fapte se poate datora și numărului mare de cazuri de infectare în general.
Mai mult decât atât, OMS anunță că nu există, încă, studii care să arate că infectarea cu Omicron va prezenta simptome diferite față de celelalte variante de COVID-19.
Leave a comment