China a intensificat presiunile asupra Taiwanului, lansând luni manevre militare masive în jurul insulei, mobilizând atât avioane, cât și nave militare. Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat că a desfășurat „forțe adecvate” pentru a face față acestei demonstrații de forță, într-o mișcare ce subliniază tensiunile crescânde dintre cele două teritorii.
Conform informațiilor furnizate de Paza de Coastă a Taiwanului, mai multe nave chineze au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan, linia demarcațională neoficială care separă insula de China continentală. Navele chineze s-au poziționat în nordul, sud-vestul și estul Taiwanului, operând în convoi. Această desfășurare de forțe a generat îngrijorare la Taipei, în condițiile în care autoritățile insulei consideră aceste manevre ca o amenințare directă la adresa suveranității sale.
La nivel internațional, Statele Unite au criticat acțiunile Beijingului. Administrația președintelui Joe Biden a subliniat că monitorizează îndeaproape situația și a cerut Chinei să manifeste reținere. „Solicităm Chinei să acționeze cu reținere și să evite orice alte acțiuni care ar putea submina pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și în regiunea mai largă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, transmite Antena 3.
Ministerul chinez al Apărării a justificat exercițiile, denumite Joint Sword-2024B, afirmând că acestea au rolul de a „testa capacitățile operaționale comune” ale trupelor sale. Potrivit căpitanului Li Xi, purtător de cuvânt al comandamentului estic al armatei chineze, manevrele includ patrule aeriene și maritime, blocade ale porturilor, asalturi asupra unor ținte maritime și terestre, precum și obținerea unei „superiorități globale” asupra Taiwanului.
Ca răspuns, Taiwanul a mobilizat avioane de luptă și nave, iar Ministerul Apărării a condamnat „comportamentul irațional și provocator” al Beijingului. Potrivit autorităților din Taipei, aceste acțiuni „subminează stabilitatea regională și ordinea internațională”. În imaginile publicate de AFP se pot observa avioane de luptă taiwaneze decolând și aterizând la baza aeriană Hsinchu din nord-estul insulei, semn că armata taiwaneză este pregătită să răspundă oricărei provocări.
În declarația sa, Ministerul Apărării din Taiwan a reiterat angajamentul de a apăra suveranitatea și democrația insulei. „În fața amenințării inamice, toți ofițerii și soldații țării sunt pregătiți (…) Suntem hotărâți și încrezători că putem asigura apărarea securității naționale”, a subliniat ministerul. Armata taiwaneză se află în stare de alertă, mai ales după ce a detectat un grup naval chinez, condus de un portavion, care se îndrepta spre sudul insulei.
De partea cealaltă, armata chineză a difuzat o înregistrare video în care declară că este „pregătită de luptă”, încercând astfel să intimideze autoritățile de la Taipei.
Aceste exerciții din jurul Taiwanului nu sunt singurele în care este implicată China. În paralel, marina chineză desfășoară exerciții comune cu Rusia în nord-vestul Oceanului Pacific, potrivit agenției de presă Interfax. Navele de război rusești și chineze au efectuat exerciții de luptă, inclusiv răspunsuri la atacuri submarine și apărare aeriană, consolidând astfel parteneriatul militar dintre cele două puteri.
China consideră Taiwanul parte a teritoriului său și a declarat în repetate rânduri că va recupera insula, chiar și prin forță dacă este necesar. Beijingul a organizat mai multe manevre militare de amploare în ultimii doi ani, implicând atât forțele aeriene, cât și marina, pentru a înconjura insula și a testa capacitatea de reacție a apărării taiwaneze.