„Noaptea minții! (…) Câte 100 de lei pentru fiecare arbore defrișat. Atât este amenda maximă prevăzută de HCGMB 304/2009. Este, în mod evident, o amendă prea mică, raportat la zilele noastre. Poate că în anul 2009 era o amendă prohibitivă, dar în anul 2022 cu siguranță că nu mai este”, spune primarul sectorului 2.
Radu Mihaiu a cerut consilierilor generali să inițieze o hotărâre de Consiliu General prin care să actualizeze sancțiunile. Asta, după ce a dat amenzi în valoare de 8.000 de lei pentru tăierile fără aviz de defrișare de lângă Circul Metropolitan.
„E inadmisibil ca instrumentele noastre în fața acestor agresiuni să fie de râsul curcilor. Reglementările actuale sunt absurde. Se încurajează comportamentul ilegal”, a punctat Radu Mihaiu.

Defrișări ilegale vs. defrișări cu aviz

În mod normal, pentru o defrișare legală, cu aviz, trebuie să plantezi șase copaci la fiecare arbore tăiat. Ceea ce generează costuri de 2000-3000 de lei. Asta în condițiile în care dacă defrișezi ilegal plătești doar 100 de lei pentru un copac tăiat.
„Ilegal, fără drept, amendă 100 de lei. Evident e de noaptea minții”, a scris Radu Mihaiu pe Facebook.
Primarul sectorului 2 caută soluții și împreună cu specialiști străini.
„Am ieșit pe teren cu Victor Dijkshoorn, unul dintre cei mai apreciați arhitecți peisagiști din Olanda. Am luat la pas trei obiective importante, trei locații cu tipologii total diferite – salba de lacuri, parcul Sticlăriei și parcul Național.(…) Am rămas cu ideea de cumpătare și răbdare cu natura. Despre cum, în loc să plantăm prea mulți copaci și să obținem ”un spital”, să acordăm fiecăruia atenția și spațiul lui propriu, și vom avea o dezvoltare pe măsură.(…)
Am cules idei despre cum să punem în valoare malurile râului Colentina. Cum putem asigura o biosferă echilibrată în lacul Național și ce tipuri de plante pot filtra apa, astfel încât, fară intervenții chimice, să nu mai aibă culoarea verde dezvoltată de microorganisme. Am intrat în detalii despre cum fac ei aliniamentul stradal. Sau cum decid tipul de vegetație dintr-un parc având în vedere în principal costurile de întreținere ulterioare”, a precizat Mihaiu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *