Noua lege a învățământului preuniversitar va restricționa accesul părinților în școli, cu excepția situațiilor specifice care necesită prezența acestora. Măsura a fost luată pentru a asigura siguranța personalului didactic și a elevilor, precum și pentru a preveni bullying-ul.
Potrivit noii legi, părinții vor avea acces în școli doar în cazul în care au fost invitați sau programați pentru a discuta cu un cadru didactic sau dacă participă la acțiuni organizate de către părinți, cu aprobarea conducerii unității de învățământ. De asemenea, înregistrarea cursurilor este interzisă.
Președinta Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România, Corina Atanasiu, a declarat că această măsură poate aduce beneficii semnificative procesului de învățământ. Ea a precizat că există părinți care au tendința ca, în cazul unui conflict între propriul copil și un alt elev, să vină să-și facă dreptate. De asemenea, a menționat că au fost cazuri în care părinții au venit să tragă la răspundere un cadru didactic pentru o notă mică luată de copil, transmite B1TV.
„Am fost de acord cu o astfel de reglementare din mai multe motive. Există părinți care au tendința ca, în cazul unui conflict între propriul copil și un alt elev, să vină să-și facă dreptate. Nu de puține ori am avut copii agresați de părinții altui elev chiar în incinta școlii. Apoi, la fel, am avut părinți care au venit să tragă la răspundere un cadru didactic pentru o notă mică luată de copil. Suntem de părere că tot ce se întâmplă în școală se reglează cu mecanismele avute la dispoziție de cadrele didactice și de direcțiunea unității de învățământ, fără alte intervenții. Apoi, mai este un aspect. Dacă avem o școală cu 1.500 de elevi, ce ar însemna și 1.500 de părinți în respectivele incinte la venirea sau plecarea din școală? Nici nu cred că este bine din punct de vedere sanitar, în plin sezon de gripă, de exemplu“, a explicat Corina Atanasiu.
Atanasiu a mai afirmat că montarea camerelor video în toate instituțiile de învățământ din țară ar fi cea mai bună armă împotriva fenomenului de bullying. Ea a subliniat că acest fenomen poate fi probat cu astfel de imagini pentru că are un caracter repetitiv. În plus, se pot organiza și inspecții virtuale pentru a se asigura buna desfășurare a procesului de învățământ.