Invătământul online va fi reglementat printr-o ordonanță de urgență
Actualitate

Se pregătește legea învățământului online. Guvernul va hotărî și descentralizarea deciziei suspendării cursurilor fizice

Învățământul online va fi reglementat printr-o ordonanță de urgență, care acum este în pregătire, a declarat marți ministrul educației, Monica Anisie. Se va modifica și legea pentru combaterea efectelor pandemiei, în sensul că decizia suspendării suspendării cursurilor fizice să poată fi luată la nivel de școală, în funcție de numărul de îmbolnăviri.

Monica Anisie a participat marți la o dezbatere în comisia pentru învăţământ a Senatului.

În afară de normele pentru învpțământul online, Guvernul vizează și modificarea Legii 55/2020 privind prezenţa fizică la cursuri, în sensul în care să permită descentralizarea deciziei la nivelul şcolilor, inspectoratelor şcolare şi direcţiilor de sănătate publică, arată PsNews.

„Acum pregătim o ordonanţă de urgenţă în care să reglementăm acest tip de învăţare online. Pregătim şi un proiect de lege pentru completarea şi modificarea Legii 55 privind unele măsuri privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19. De ce este necesară această modificare?

Pentru că trebuie să venim cu o măsură clară referitoare la descentralizarea deciziei la nivelul unităţilor de învăţământ, Inspectoratelor şcolare şi direcţiilor de sănătate publică.

Prin urmare, avem o modificare referitoare la articolul 38 care va avea următorul cuprins: activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda la propunerea Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului şcolar judeţean şi aprobarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, a anunţat Monica Anisie, marţi la o dezbatere online având ca temă „Deschiderea anului şcolar şi universitar” în Comisia pentru învăţământ a Senatului.

Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre susţinerea în Parlament a unui demers prin care să fie acordată posibilitatea angajării şi a personalului nedidactic în învăţământul preuniversitar.

„Prin în Legea 55, la articolul 27, ni se impuneau restricţii referitoare la angajare. S-a modificat şi vă mulţumim pentru faptul că aţi modificat articolul 27, însă modificarea nu prevedea decât posibilitatea angajării pe posturile didactice, deci numai pentru profesori, şi am deblocat numai titularizarea pentru profesori, nu şi angajarea pentru personal nedidactic de care avem atâta nevoie în aceste momente.

Deci v-aş ruga să ne sprijiniţi în acest demers, având în vedere că pentru învăţământul universitar deblocarea a fost realizată pe toate planurile.

Avem nevoie, şi cred că şi dumneavoastră sunteţi în acord cu mine, avem nevoie de aceste posturi suplimentare în sistemul de învăţământ preuniversitar”, a completat Anisie.

Tot pentru învățământul online, ministrul învățământului a vorbit de un lot de tablete și laptopuri care să fie achiziționate de Guvern pentru următorul an școlar. Anisie a precizat că în următoarea şedinţă de Guvern va fi reglementată achiziţia a încă 200.000 de tablete, prin finanţare de la Ministerul Fondurilor Europene.

„Referitor la mijloacele pentru învăţare online, nu sunt numai cele 250.000 de tablete care vor fi achiziţionate prin ONAC, 200.000 care vor fi achiziţionate de autorităţile publice, vor fi fondurile de la Ministerul Fondurilor Europene şi reglementarea va fi realizată în şedinţa următoare de Guvern cele 74.000 de laptopuri precum şi tablă interactivă, ş.a.m.d”, a mai spus ministrul educației.

Related posts

Dr. Adrian Marinescu, despre pacienții cu forme grave ale coronavirusului: ”Unii au plecat cu aparat de oxigen acasă”

Constantinescu Gabriel

Recomandările de Paște ale Guvernului în perioada epidemiei de coronavirus

Constantinescu Gabriel

Expert din Coreea de Sud, despre cum te poți feri de infectarea cu noul coronavirus. COVID-19 se ascunde în picături chiar și de cinci microni

Spitalul de campanie de la Ana Aslan va fi gata în câteva zile. Ce specialiști sunt acolo

Se dublează capacitatea de testare în București, a anunțat Gabriela Firea

Infractorii cibernetici sunt adaptați la coronavirus. Va fi un val de infracțiuni, crede directorul Interpol

Leave a Comment