Image default
Actualitate

UPDATE. Cele trei scenarii pentru începerea școlilor la 14 septembrie: roșu, galben și verde

Școala începe pe 14 septembrie dar nu este clar dacă elevii vor ajunge fizic în instituțiile de învățământ. Autoritățile iau în calcul trei situații pe care le vor aplica în funcție de numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus: scenariul roșu, galben și verde.

Anul școlar 2020 – 2021 începe pe 14 septembrie, așa cum a comunicat președintele Klaus Iohannis dar la acest moment nu se știe în ce condiții. Cele trei scenarii au fost stabilite la nivelul Guvernului și al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, potrivit Digi24.

UPDATE. Președintele Klaus Iohannis și-a cerut scuze cu privire la o informație „eronată” pe care a preluat-o de la Ministerul Sănătății, în anunțul său de începere a școlilor. Potrivit Administrației Prezidențiale, informația corectă este următoarea: „criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala”.

În conferința de presă de miercuri, președintele făcea referire la „media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile”, informație care a fost corectată astăzi prin comunicat.

 

 

Scenariul verde

Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.

Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, Capitala se află în acest scenariu, ceea ce înseamnă că elevii din Bucureşti vor putea merge la şcoală.

Ministrul educației, Monica Anisie, a explicat la Antena3 că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toți copiii să meargă la școală, acest lucru este obligatoriu, nu opțional.

„Atât timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să își trimită părintele copilul la școală. Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență este luată împreună cu DSP. Deci dacă de acolo se spune că nu există niciun pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii”, a afirmat Anisie.

Scenariul galben

Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali.

Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul roșu

Scenariul roșu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online.

Klaus Iohannis a dat asigurări că în prezent, doar 50 de localități din România s-ar încadra la scenariul roșu, iar în scenariul “galben”, câteva sute.

Scenariile se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală. Pentru fiecare judeţ, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea şcolii și a Inspectoratului Școlar, va decide dacă elevii vor merge la şcoală sau vor învăţa online.

„Trebuie să spunem încă de la început tuturor că decizia este una descentralizată, la nivelul localității. Prin urmare, unitatea de învățământ știe cel mai bine care este situația din punct de vedere al infrastructurii dar și din punct de vedere al îmbolnăvirilor. Prin urmare, în cadrul Consiliului de Administrație al unității de învățământ, se stabilește scenariul, după care se va transmite către Inspectoratul Școlar Județean care, împreună cu DSP, analizează și din punct de vedere epidemiologic situația dar și din punct de vedere a ceea ce școala a decis în consiliul de administrația și împreună în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență vor lua decizia suspendării cursurilor”, a declarat Monica Anisie.

Școala începe pe 14 septembrie. Orele se pot desfășura și afară

Monica Anisie a spus că programul elevilor la şcoală va fi unul normal, cu ora de curs de 45 sau 50 de minute, menţionând că se ia în calcul realizarea circuitelor în cadrul unităţilor de învăţământ la venirea copiilor, după modelul aplicat la examenele naţionale.

Ea a mai spus că activităţile sportive se vor desfăşura în aer liber, precum şi unele ore de curs. „Activităţile sportive se vor desfăşura în aer liber, pentru activităţile de învăţare decizia este la nivelul unităţii de învăţământ. Ei se pot organiza, de exemplu: o lecţie de muzică sau de pictură să o facă şi în aer liber atâta vreme cât vremea o permite”, a explicat ministrul.

Mască, vizieră și plexiglas

Întrebată dacă la revenirea la cursuri elevii ar putea purta, în afară de măşti, şi viziere sau vor fi instalate paravane pentru bănci, Monica Anisie a răspuns că decizia trebuie să fie şi la nivel local.

„Din punctul meu de vedere, decizia ar trebui să fie şi la nivel local. Noi ar trebui să dăm cadrul după care să lăsăm posibilitatea unităţilor de învăţământ, direcţiilor de sănătate publică, împreună cu autorităţile publice locale să găsească o soluţie, ca elevii să poate mască, să aibă vizieră sau băncuţa să fie dotată cu pexliglas”, a adăugat ministrul educaţiei.

Pot părinţii să nu-şi aducă copiii în clasă, având o situaţie riscantă?

„Vă amintiţi că am lăsat decizia la latitudinea părinţilor dacă copiii participă la cursurile de pregătire, acum însă trebuie să luăm o decizie în acest sens şi să ne gândim bine dacă lăsăm tot la latitudinea părintelui să analizeze, să facă o evaluare a situaţiei din familie şi dacă decide să-l aducă la şcoală, dacă îl lasă să stea acasă trebuie să urmărească în sistem online cursurile. Până la urmă trebuie să participe, educaţia trebuie să continue şi este obligatoriu să mergem la şcoală până în clasa a XII-a”, a mai spus Monica Anisie.

Related posts

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud este infectat cu coronavirus. Ce le spune Emil Radu Moldovan celor care nu cred în existența virusului

Constantinescu Gabriel

Se pregătește legea învățământului online. Guvernul va hotărî și descentralizarea deciziei suspendării cursurilor fizice

Constantinescu Gabriel

Alexandru Rafila: Știu multe persoane care s-au întors infectate de pe litoral

Constantinescu Gabriel

4 comments

Masca va fi obligatorie la școală, o dată cu începerea noului an școlar 6 august 2020 at 12:14

[…] Cele trei scenarii pentru începerea școlilor la… […]

Reply
Medicii de la DSP provin din școli și nu se vor întoarce acolo 6 august 2020 at 19:56

[…] Cele trei scenarii pentru începerea școlilor la… […]

Reply
Învățământul online va fi reglementat printr-o ordonanță de urgență 11 august 2020 at 17:00

[…] Tot pentru învățământul online, ministrul învățământului a vorbit de un lot de tablete și laptopuri care să fie achiziționate de Guvern pentru următorul an școlar. Anisie a precizat că în următoarea şedinţă de Guvern va fi reglementată achiziţia a încă 200.000 de tablete, prin finanţare de la Ministerul Fondurilor Europene. […]

Reply
Începerea școlilor va duce la creșterea cazurilor de coronavirus 20 august 2020 at 9:21

[…] Începerea școlilor și riscurile coronavirusului. Totul se va reduce la responsabilitatea părinților, a precizat șeful instituției medicale. […]

Reply

Leave a Comment