Ministerul Educației rămâne fără bani de salariu. Instituția se confruntă cu o situație financiară precară, cu fonduri insuficiente pentru a acoperi salariile profesorilor și angajaților din școli și universități. Pentru a face față acestei probleme, ministerul a primit, prin intermediul unui memorandum, încă 2,6 miliarde de lei credite bugetare pentru a putea plăti aceste salarii.
De asemenea, există restanțe la școlile din programul PNRAS (Program Național de Reducere a Abandonului Școlar) pentru cheltuielile din 2022, transmite Edupedu, citat de ȘtirileB1TV.
Rectificarea bugetară, care ar putea rezolva această problemă, este programată să aibă loc cel mai probabil în luna noiembrie. Până atunci, ministerul trebuie să se bazeze pe aceste memorandumuri pentru a asigura finanțarea salariilor profesorilor.
Instituțiilor de învățământ li s-ar fi transmis prin inspectorate și de către oficialii din Ministerul Educației faptul că toate cheltuielile și investițiile făcute în 2022, încă neplătite la aproape un an de la realizare, vor fi achitate de instituția centrală abia la rectificarea bugetară din acest an, care ar fi trebuit să aibă loc în luna august.
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a precizat în acest context, că motivul așteptării este tocmai intrarea în vigoare a măsurilor aprobate prin legea pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament: „După cum am precizat, acest memorandum și sumele anunțate mai devreme de către mine sunt aferente lunii în curs, lunii septembrie, și presupun că, până la rectificarea pe care ați menționat-o și dvs,. se va considera oportunitatea de actualizare a acestor acestor praguri prin memorandumuri similare.”
Leave a comment