Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a explicat că Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) nu obligă România să legalizeze căsătoria între cuplurile de același sex, ci să asigure o formă de protecție pentru acestea, care poate fi sub forma unui parteneriat civil.

El a subliniat că CEDO lasă la latitudinea statelor să decidă forma de recunoaștere și protecție a cuplurilor de același sex.

Asztalos a menționat că în unele state care nu permit căsătoria între persoanele de același sex, acestea au ales instituția juridică a parteneriatului civil. Parteneriatul civil oferă o formă de recunoaștere și protecție, inclusiv reglementări privind bunurile rezultate din relație.

CEDO ca și în cauza împotriva Italiei sau împotriva Greciei solicită statelor care nu au nicio reglementare juridică de recunoaștere și protecție a cuplurilor de același sex să adopte o astfel de legislație. Dar Curtea nu spune prin ce instituție să facă acest lucru și aici dacă statele în cauză doresc să mențină instituția căsătoriei pentru cuplurile de sex diferit pot să facă acest lucru, făcând trimitere la tradiții și alte aspecte ce țin de specificul statului în cauză. Alternativ, printr-o altă instituție juridică, la latitudinea statului în cauză să creeze și să aleagă această instituție juridică, să recunoască și să protejeze cuplurile de același sex. Aceste state care nu permit căsătoria persoanelor de același sex au ales instituția juridică a parteneriatului civil.

Dacă avem o situație în care se încheie o căsătorie între persoane de același sex într-un alt stat al UE sau într-un stat terț, din afara UE, atunci statul în cauză care are reglementat parteneriatul civil recunoaște acea căsătorie, o echivalează la nivelul parteneriatului civil.

În cazul parteneriatului civil avem o evidență a acestor cupluri, o reglementare a bunurilor care rezultă din această relație. Vorbim de o familie în sens juridic…nu suntem pe un teren în care nu am avea reglementări sau decizii de CCR sau de instanțe judecătorești” a declarat președintele Consiliului într-o emisiune B1TV.

De asemenea, Csaba Asztalos a exprimat opinia că, în prezent, nu există o voință politică pentru deschiderea căsătoriei pentru cuplurile de același sex în România. El a sugerat că adoptarea unei legi privind parteneriatul civil ar putea fi o alternativă utilă și pentru cuplurile de sex diferit, oferind o soluție legală și predictibilitate în reglementarea relațiilor și a bunurilor.

Cuplurile de același sex trebuie recunoscute prin lege de autoritățile române, a stabilit CEDO. Acum două zile, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins contestația formulată de Guvernul României cu privire la decizia luată în luna mai care obliga statul român să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex. Această hotărâre a CEDO împinge România să accepte decizia și să acționeze în consecință.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *