gaze naturale

În prezent, doar 20 de furnizori livrează gaze naturale consumatorilor casnici, conform comparatorului de preț al ANRE. Anul trecut, numărul lor era de patru ori mai mare. Acum, primele zece oferte sunt ale unor firme multinaționale. În plus, firmele de furnizare și distribuție românești au dispărut din rândul ofertanților, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

„Dacă la finalul lunii decembrie 2021 oferta cea mai bună de preț pentru consumatorii casnici era de 420 lei/MWh (TVA inclus), astăzi cea mai mică ofertă este de 640,68 lei/MWh. Asta în condițiile în care anul trecut cea mai mică ofertă era de 110 lei/MWh”, precizează Chisăliță.

Ba mai mult: cel mai mare furnizor de gaze pentru populație din România ofertează cel mai mare preț din piață. Este vorba despre suma de 1292,65 lei/MWh, „chiar dacă prețul de achiziție a gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a scăzut de la 884,515 lei/MWh în luna decembrie 2021, la 461,492 lei/MWh pentru ianuarie 2022. Aceasta în condițiile în care se solicită și plata unor garanții și suplimentar plata unei sume lunare de 142,02 lei/lună, sub forma unui abonament”, a punctat Chisăliță.

„În condițiile în care modificarea legii gazelor și energiei electrice din 31 decembrie 2021 printr-o Ordonanță de Urgență (OUG 143/31.12.2021), limitează schimbarea furnizorului de energie electrică în situația în care consumatorul găsește un preț mai bun decât cel din contractul său care este cu preț fix și perioadă determinantă, de obligativitatea plății unei sume de bani către furnizorul său fapt care va duce la reducerea acțiuni de schimbare a furnizorilor de energie, care oricum a fost una extrem de mică în România, mai puțin de cca. 10% din consumatorii de gaze schimbându-și furnizorul și cca. 15% din consumatorii de energie electrică schimbându-și furnizorii”, a explicat Dumitru Chisăliță.

De ce nu scad prețurile la gaze naturale și electricitate

Președintele Asociației Energia Inteligentă spune că, în 2022, nu vor scădea prețurile la gaze și electricitate. Motivele sunt:

  • scăderea numărului de furnizori din piață
  • noi bariere legislative și financiare de schimbare a furnizorului
  • lipsa instituției de soluționare alternativă a litigiilor de pe piața de gaz și energie
  • dezamăgirea profundă a consumatorului de gaz și electricitate, induși continuu în eroare, în ceea ce privește prețurile la energie în ultimul an.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *