Taxa auto nu va exista sub nicio formă în 2022, spune ministrul mediului
Taxa auto nu va exista sub nicio formă în 2022, spune ministrul mediului

Taxa auto nu va exista sub nicio formă în 2022, și nici măcar taxa de primă înmatriculare, a promis ministrul mediului, Tanczos Barna. În schimb, fonduri vor fi direcționate către un program Rabla îmbunătățit, a precizat demnitarul.

În câteva zile va fi finalizat programul Rabla pentru versiunea 2022-2024, a declarat joi ministrul Barna.

„În 2022 sigur nu va exista o taxa auto, taxă de mediu sau taxă de primă înmatriculare. Printre altele, din acest motiv, de câteva săptămâni bune lucrăm la eficientizarea programului Rabla. În câteva ore, câteva zile, adică săptămâna aceasta se finalizează programul Rabla pentru versiunea 2022-2024. Am promis asociaţiilor de profil o predicitibilitate”, a afirmat ministrul Mediului, potrivit B1TV.

Însă, ministrul Mediului a precizat că în prezent există măsuri de încurajare a celor care doresc să cumpere autoturisme noi și nu sunt taxați cei care aleg să cumpere mașini vechi.

„În momentul de față nu există măsuri de descurajare. Există măsuri de încurajare a celor care vor să cumpere mașini noi, inclusiv pentru a susține industria autohtonă de producere a autoturismelor din România”, a adăugat el.

Ministrul Mediului, susține că în pofida „efortului uriaş” făcut de statul român prin implementarea programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, în România numărul maşinilor vechi nou înmatriculate este mai mare decât cel al autoturismelor noi şi că la negocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Comisia Europeană a impus României să scoată din circulaţie, până în 2026, un sfert de milion de autovehicule vechi şi poluante.

„În continuare sunt mai multe mașini second-hand înmatriculate în România decât mașini noi, în ciuda efortului uriaș făcut anul acesta de minister şi de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Noi am pornit anul acesta cu 440 de milioane de lei buget pentru Rabla Clasic, faţă de 400, am avut o majorare de 10%. De atunci suntem deja la peste 600 de milioane de lei, adică peste 50% în plus faţă de anul trecut la Rabla Clasic şi am triplat la maşinile electrice bugetul” a mai spus Barna.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *