Nu sunt riscuri ca România să rămână fără energie, susține premierul Nicolae Ciucă. Prim-ministrul a reacționat față de avertismentul Dispecerului Energetic Național, care transmis posibilitatea unei stări de alertă energetică la toamnă, din cauza consumului mărit.

Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, a afirmat, joi, că până acum nu a fost identificat vreun risc ca România să rămână fără energie la iarnă, transmite B1TV.

DEN a avansat mai multe scenarii și a venit cu recomandări, inclusiv ca autoritățile să pregătească românii pentru eventuale raționalizări și să încurajeze populația să se încălzească folosind lemnele.

Planul de iarnă a fost întocmit de toți responsabilii cu sectorul energetic din România. Odată aprobat planul, am stabilit că săptămâna viitoare să avem și întâlnirea cu comandamentul de iarnă. El de regulă se întocmea în noiembrie, dar reușim astfel să avem timp să analizăm toate ipotezele ce pot afecta sistemul energetic românesc.

Împreună cu cei care au realizat planul să găsim soluții ca România să nu rămână fără energie.

Din analiza de până acum nu identificăm riscul ca țara noastră să rămână fără energie. Sigur că trebuie să fim pregătiți inclusiv pentru scenariul negru. La comandamentul de săptămâna viitoare vom discuta aceste ipoteze și scenarii și ce avem de făcut.

E și punerea în aplicare a unui sistem gradual de măsuri care au ca obiectiv să menținem aprovizionarea cu energie a cetățenilor”, a declarat Ciucă.

Avertismentele Dispecerului Energetic Național

Dispecerul Energetic Național (DEN), din cadrul operatorului de transport și sistem Transelectrica, estimează că la iarnă deficitul de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului României în orele de vârf de sarcină ale serii va crește masiv față de prognozele de dinaintea sezonului rece anterior, de la 180 MW la 1.260 MW, în scenariul moderat, și de la 1.830 la 3.490 MW, în scenariul pesimist.

În scenariul pesimist nu vom avea nici suficiente gaze naturale. DEN atrage atenția că se poate ajunge la indisponibilizarea mai multor producători majori care utilizează acest combustibil.

Dispeceratul face și o serie de recomandări, între care reducerea consumului de energie și gaze la consumatorii industriali și „pregătirea consumatorilor de energie electrică pentru aplicarea limitărilor de consum, în situația apariției unor situații previzibile de criză energetică”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *