Compensările pentru fermieri de la Uniunea Europeană pentru cerealele ucrainene ieftine, în valoare de 30 de milioane de euro, nu sunt suficiente, spune un reprezentant al agricultorilor. Iar țara care profită cel mai mult de pe urma acestei crize nu este Ucraina, ci Rusia, consideră Alina Crețu, director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb.

Vă dați seama că nu este suficient. Noi estimăm că nicio sumă nu este suficientă până când nu vedem exact aceste măsuri ce efect au în piață, pentru că pierderile sunt constante și vor fi în continuare pierderi care sunt datorate războiului în general, nu neapărat Ucrainei. România exportă din ce în ce mai greu cereale și nu mai suntem concurenți pe piețele internaționale – adică nu mai putem să intrăm pe anumite piețe pentru că cerealele rusești au invadat toate piețele internaționale, inclusiv piața Egiptului pe care noi eram foarte buni – și noi sperăm ca Uniunea Europeană o să monitorizeze acest impact în continuare și o să revină și cu alte sume compensatori pentru că, în mod cert, nu este suficient.

Noi nu mai suntem competitivi pentru că din acest război, deocamdată, în ceea ce privește cerealele, nu câștigăm nici noi, nu câștigă nici Ucraina, câștigă loc pe piețele noastre tradiționale Rusia, în mod cert. Pentru că nu mai suntem competitivi la preț și pentru că Rusia își dorește foarte mult să ia acele piețe și poate să facă lucrul acesta, să lase la preț”, a spus Alina Crețu citată de PsNews.

Mulți fermieri români au refuzat să vândă anul trecut, sperând că prețul va crește în primăvara anului 2023, a confirmat ea.

Da, bineînțeles că sunt foarte mulți, păi despre asta este vorba, da, sunt foarte mulți fermieri. Adică sunt fermieri care aveau neapărată nevoie de bani și au vândut la recoltat sau imediat după recoltat, sunt alții care au fost extrem de afectați de secetă în perioada recoltatului anul trecut și nu au vândut pentru că, având producții atât de mici de 500 de kg, o tonă poate, de porumb, nu au vândut atunci și au sperat la un preț mai mare. Oricum, orice preț ar fi fost nu ar fi acoperit cheltuielile lor de producție și au rămas cu stocuri, deci aceștia sunt o categorie. Mai este o categorie care au avut presiune mare pe logistică în zona lor, au crescut foarte mult prețurile pe transport și au sperat că poate va mai scădea această presiune pe logistică, deci sunt mai multe tipuri de ferme care au fost afectate”, a adăugat șefa APPR.

UE oferă României 30 de milioane de euro despăgubiri

Comisia Europeană a decis activarea clauzei de salvgardare pentru România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, iar importul de cereale din Ucraina va fi stopat. De asemenea, Comisia Europeană a ajuns la un acord cu state central şi est-europene, inclusiv cu România, pentru protejarea intereselor fermierilor, dar şi pentru tranzitul produselor agricole ucrainene. În urma acestui acord, Comisia Europeană va acorda un sprijin de 100 de milioane de euro, bani care vor fi distribuiți către Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Bulgaria.

Lista compensațiilor plătite de Comisia Europeană:

1. Polonia: 39.330.000 euro

2. România: 29.730.000 euro

3. Ungaria: 15.930.000 euro

4. Bulgaria: 9.770.000 euro

5. Slovacia: 5.240.000

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *