O doză de vaccin anti-coronavirus va costa mai puțin decât în SUA
O doză de vaccin anti-coronavirus va costa mai puțin decât în SUA

O doză de vaccin anti-coronavirus va costa mai puțin în Europa decât în SUA. Prețul vaccinului anti-coronavirus a fost negociat de Uniunea Europeană cu cei doi mari producători care vor livra în Europa și va fi sub 19,5 dolari cât costă în SUA.

Toate țările din blocul comunitar vor plăti un preț unitar sub cel din SUA pentru vaccinul obținut de

la Pfizer şi BioNTech.

Potrivit unui înalt oficial al UE citat de Agerpres, preţul convenit de UE „este mai aproape de 20 de dolari decât de 10 dolari” pentru o doză de vaccin anti-coronavirus, însă acesta a refuzat să ofere o cifră exactă.

Preţul reflectă şi sprijinul financiar acordat de UE şi de Germania în faza de dezvoltare a vaccinului.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că a încheiat cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech un contract pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Conform acordului negociat de Comisia Europeană în numele celor 27 de state membre ale UE, acestea vor putea cumpăra 200 de milioane de doze, cu o opţiune de încă 100 de milioane.

Acest contract survine după ce, luni, grupul farmaceutic american Pfizer Inc. a anunţat că vaccinul său experimental dezvoltat în colaborare cu compania germană BioNTech are o eficienţă de peste 90% în prevenirea COVID-19, conform datelor iniţiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3.

SUA are opțiunea de a cumpăra o jumătate de miliard de doze în plus de vaccin

SUA au acceptat să plătească un preţ de 19,50 dolari pentru fiecare doză din cele 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer, un volum iniţial mai mic decât cel achiziţionat de UE. Însă Washingtonul are o opţiune pentru a cumpăra alte 500 de milioane de doze, potrivit termenilor unui acord care va fi negociat separat, iar preţul pe care îl va plăti este neclar.

În luna iunie, Banca Europeană de Investiţii, braţul financiar al Uniunii Europene, a acordat un împrumut de 100 milioane de euro firmei germane BioNTech pentru dezvoltarea şi producţia unui vaccin împotriva COVID-19, împrumut care a fost urmat în luna septembrie de o altă finanţare în valoare de 375 milioane de euro de la ministerul german al Cercetării.

Comisia Europeană a mai încheiat contracte de aprovizionare cu vaccinuri cu companiile farmaceutice AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson şi continuă negocierile cu Moderna, CureVac şi Novavax.

Potrivit acordurilor convenite de UE cu producătorii de vaccinuri, blocul comunitar oferă companiilor un avans iniţial non-returnabil în schimbul dreptului de a-şi rezerva doze de vaccin pe care statele membre UE le vor putea cumpăra la un preţ convenit în avans, dacă vaccinul va fi certificat că este eficient şi sigur de către Agenţia europeană de reglementare în domeniul medicamentelor.

Comisia Europeană nu a dezvăluit care este avansul iniţial pe care l-a plătit firmelor Pfizer şi BioNTech.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *