O mutație a Omicron, - la rândul său o mutație din o altă variantă
O mutație a Omicron, - la rândul său o mutație din o altă variantă

O mutație a Omicron, – la rândul său o mutație din o altă variantă a coronavirusului- pune probleme și mai mari din punct de vedere al transmisibilității. Este mult mai contagioasă, dar, din fericire, spun cercetătorii, provoacă forme mai puțin agresive ale bolii. Este vorba de subvarianta BA.2 a Omicron, care este dominantă în Danemarca, care este mai contagioasă decât BA.1.

Afirmațiile au fost făcute de ministrul danez al Sănătății, Magnus Heunicke, potrivit Reuters, relatează B1TV.

În prezent, BA.1 reprezintă 98% din toate cazurile la nivel global, dar în Danemarca a fost confirmată subvarianta BA.2, care a devenit tulpina dominantă în a doua săptămână a lunii ianuarie. De asemenea, autoritățile britanice au deja în observație BA.2.

Datele preliminare sunt încurajatoare. BA.2 este de 1,5 ori mai contagioasă decât BA.1, a transmis miercuri, principala autoritate pentru boli infecțioase din statul nordic, Statens Serum Institut (SSI). În plus, în mare parte, persoanele vaccinate și nevaccinate sunt ferite de formele grave de boală, în urma infectării cu subvarianta BA.2.

Până în prezent, cazuri de infectare cu BA.2, această mutație a Omicron, au mai fost confirmate în Marea Britanie, Suedia și norvegia.

Pe lângă anunțurile referitoare la BA.2, danezii au anunțat miercuri planurile de a renunța la ultimele restricții COVID-19, până la 1 februarie.

Potrivit OMS, Omicron are trei subvariante: BA.1, BA.2 și BA.3. La sfârșitul lui 2021, Organizația Mondială a Sănătății raporta 99% dintre cazurile de COVID secvențiate cu subvarianta BA.1.

În România, miercuri a fost raportat un număr record de infectări cu SARS-COV-2, 34.255 de cazuri. Totodată, au fost consemnate puține decese, 94.

Omicron rezistă mai mult pe suprafețe

Pe suprafeţele de plastic, timpii medii de supravieţuire a tulpinii originale şi a variantelor Alpha, Beta, Gamma şi Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore şi, respectiv, 114,0 ore, în comparaţie cu 193,5 ore pentru Omicron, arată un studiu al cercetătorilor japonezi. Pe de altă parte, s-a constatat în urma analizării unor mostre de piele de la cadavre, că timpul mediu de supravieţuire a virusului a fost de 8,6 ore pentru versiunea originală, 19,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11,0 ore Gamma, 16,8 ore pentru Delta şi 21,1 ore pentru Omicron.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *