O pandemie de variola maimuței este puțin probabilă spune dr. Marinescu

O pandemie de variola maimuței este puțin probabilă, din cauza modului de transmitere al bolii, susține medicul Adrian Marinescu. Îngrijorările medicilor vin după apariția primului caz în România, luni, un bărbat de 26 de ani care s-ar fi infectat de la partenerul lui care a călătorit în străinătate în mai multe țări în care boala este prezentă.

Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balș”, estimează că infecțiile cu virusul variolei maimuței nu vor duce la o pandemie de genul celei provocate de SARS-CoV-2. „Sunt cazuri izolate și eu cred că așa vor rămâne”, a declarat medicul, luni într-o emisiune B1TV.

România a raportat luni un prim caz de variola maimuței după alte state europene în care au fost depistate îmbolnăviri de acest gen. Întrebat dacă în momentul de față riscăm o nouă epidemie sau chiar pandemie, medicul a explicat: „Cu siguranță că nu. Discutam și în ultimele săptămâni, era vorba doar de timp până când vom avea un prim caz și în România, pentru că așa cum spuneați și dumneavoastră mai devreme, când ai un caz de import, vei avea o persoană care e contact direct și care se poate infecta”.

Două lucruri ar fi importante de spus încă de la început: o dată că, spre deosebire de virusul SARS-CoV-2, la variola maimuței vorbim de o transmitere care se face cu mare dificultate de la om la om; al doilea lucru, nu e nimic nou. Probabil că știți – dacă nu, vă spun eu acum – că din 1958 vorbim de variola maimuței și că în 1970 a fost primul caz la om. Ce e diferit în această perioadă este că în afara Africii nu avem cazuri izolate, sau nu sunt atât de rare. Sunt ceva mai multe și e motivul pentru care atenția noastră a tuturor se îndreaptă către aceste cazuri”, a adăugat el.

Pe de altă parte, Adrian Marinescu a îndemnat la prudență.

Aș mai face o precizare. Faptul că e o boală cunoscută și că în general sunt forme ușoare nu înseamnă că n-ar trebui să fim prudenți, ca o discuție generală. În principiu, în raport cu bolile infecțioase, cred că tot timpul ar trebui să gândim în acest fel”, a punctat Adrian Marinescu.

Întrebat cum se transmite virusul și cum se manifestă, directorul Institutului „Matei Balș” a afirmat: „Modalitatea de transmitere înseamnă contact direct și prelungit, vă și spuneam că e vorba de focar în familie, dacă este să discutăm de un focar (…). N-avem date că o persoană asimptomatică, așa cum s-a întâmplat la SARS-CoV-2, ar putea transmite, și e important, ceea ce înseamnă că acea persoană care are febră, durere în gât, ganglioni inflamați și are o erupție destul de caracteristică, cu vezicule, va fi cea care va transmite în acel interval de timp, în principiu când are erupția. E vorba de fluidele corporale”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *