O scădere accelerată a numărului de cazuri din valul patru are loc în aceste zile, spune cercetătorul Octavian Jurma, care se așteaptă ca la mijlocul acestei luni să se reinstaureze pragul de suportabilitate al spitalelor, adică numărul de cazuri sub care sistemul sanitar să funcționeze fără sincope.

Octavian Jurma vorbește despre o scădere accelerată a numărului de cazuri, în ciuda faptului că numărul de teste efectuate la noi este în continuare foarte mic.

Specialistul a susținut că numărul de teste COVID efectuate în ultima vreme mai ales este foarte mic, dar chiar și așa e vizibil faptul că valul 4 al pandemiei a intrat pe o pantă descendentă.

„Suntem în faza rapid descendentă a valului 4-Delta. (…) Faptul că nu am mai putut urmări ascensiunea valului epidemic în octombrie se datorează plafonării abrupte a numărului de teste care a distorsionat mult curba și a făcut necesară identificarea unor noi scenarii teoretice pesimiste care însă sunt acum infirmate de evoluția optimista a numărului oficial de cazuri noi. (…)

Chiar dacă aceasta coborâre este exagerata de scăderea numărului de teste, este fără îndoială o scădere reala la care contribuie și scăderea mobilității din ultimele 2 săptămâni”, a scris Jurma, pe Facebook.

Octavian Jurma a mai susținut că numărul de infectări zilnice va continua să scadă și, astfel, la mijlocul lunii vom înregistra sub 5.000 de cazuri pe zi: „Este așadar incontestabil că ne aflam într-o fază de scădere accelerata a numărului zilnic de cazuri. În acest ritm vom coborî oficial sub 10,000 de cazuri pe zi încă din această săptămână și sub 5.000 de cazuri pe zi la mijlocul lunii noiembrie”.

Ulterior, a precizat epidemiologul, presiunea pe spitale va începe să scadă: „Coborârea sub pragul de 5,000 de cazuri pe zi este importanta pentru că este pragul de suportabilitate COVID-19 al spitalelor din România. La două săptămâni după coborârea sub acest nivel, deci la finalul lunii noiembrie, situația în spitale va deveni suportabilă cu mai puțin de 1,500 de internări la ATI și numărul de decese va scădea la 200 de decese pe zi”.

Acesta a mai precizat că înainte de Crăciun vom ajunge la sub 2.500 de cazuri pe zi. Pe de altă parte, dacă gradul de conformare la măsurile sanitare va scădea, există riscul „sa ne împotmolim într-un platou la o incidență ridicată de peste 3,000 de cazuri pe zi”. Rata de vaccinare cu prima doză va avea, în acest context, un impact major.

Până atunci, însă, luna aceasta vom avea un vârf de decese, consecință a vârfului de cazuri COVID din luna trecută, a mai explicat epidemiologul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *