O taxă de solidaritate la fel ca în Germania, aplicată firmelor, este în proiect să fie aplicată și în România. Taxa este deja agreată de principiu și urmează să fie supusă deciziei politice. Guvernul poate strânge astfel peste 1 miliard de euro.

Săptămâna aceasta, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că taxa pe cifra de afaceri „este pe agenda de discuții”, dar, potrivit informațiilor Profit.ro, la acest moment există deja un acord. Peste 330 de companii, în frunte cu Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman, Carrefour, aflate pe primele poziții ale ierarhiei, ar urma să plătească această taxă.

România are un nivel redus de taxare a companiilor mari

Marcel Ciolacu a declarat că taxa de solidaritate din România va fi aplicată exact după modelul celei din Germania. Liderii PSD au criticat constant în ultimii ani ceea ce consideră a fi un nivel prea redus de taxare a companiilor mari, în special multinaționale. Taxa de solidaritate a fost susținută de PSD și UDMR la finalul anului trecut în contextul negocierilor pentru bugetul pe 2022. PNL s-a opus.

Mediul de afaceri a reacționat virulent la acel moment, cerând coaliției de guvernare să renunțe la această idee, spunând că ea doar va mări inflația. Camera de Comerț Americană în Romania (AmCham) spunea că o astfel de măsură descurajează investițiile și extinderea în România.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat săptămâna trecută că nu crede că ar fi bine să se modifice sistemul de taxare a companiilor. Șeful Guvernului a mai spus că a discutat cu reprezentanţii Consiliului Fiscal să facă în aşa fel încât „cota unică să fie într-adevăr cotă unică”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *