Obezitatea a atins „proporții epidemice” în Europa, a avertizat OMS
Obezitatea a atins „proporții epidemice” în Europa, a avertizat OMS

Obezitatea a atins „proporții epidemice” în Europa, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății. Obezitatea provoacă moartea a peste 1,2 milioane de persoane în fiecare an în Europa, se arată într-un raport al biroului regional european

Cazurile de obezitate sunt în creștere alarmantă: 59% dintre adulți și aproape 1 din 3 copii sunt supraponderali sau obezi, se arată în studiul OMS. De asemenea, datele preliminare arată că pandemia a crescut riscul de apariție a obezității în rândul copiilor și a adolescenților, relatează Politico, citat de Digi24.

Aproape un sfert din populația adultă a Europei suferă de obezitate – o rată mai mare se întâlnește doar pe continentele americane, potrivit OMS.

În raport, OMS Europa a evidențiat influența negativă pe care o au aplicațiile serviciilor de curierat care ar putea să contribuie la problema obezității, întrucât încurajează o viață sedentară. Pandemia și restricțiile de circulație au dus la o utilizare mai frecventă a acestor aplicații.

Persoanele obeze și supraponderale au fost afectate în mod disproporționat în timpul pandemiei de Covid-19, potrivit OMS, informează Al Jazeera. Oamenii care au probleme cu greutatea s-au confruntat cu un risc mai mare de spitalizare și de deces după infectarea cu coronavirusul.

OMS recomandă implementarea de măsuri prin care restaurantele care sunt obligate să prezinte informații nutriționale să facă acest lucru și pe aplicațiile online și ca serviciile care livrează mâncare să fie clasificate drept afaceri din domeniul alimentar, așa încât să poată fi trase la răspundere într-un mod similar.

Niciuna dintre țările europene nu va putea opri creșterea numărului de cazuri de obezitate până în 2025.

Este nevoie de atenție din partea celor mai înalți oficiali ai guvernelor europene pentru a preveni această „epidemie”, potrivit OMS. Obezitatea este de vină pentru cel puțin 13 tipuri diferite de cancer și, cel mai probabil, provoacă peste 200.000 de cazuri noi de cancer în fiecare an în Europa.

În anumite țări, conform datelor OMS, se preconizează că obezitatea va depăși în următorii ani fumatul ca factor principal de risc al apariției tipurilor de cancer ce pot fi prevenite.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *