Obligația de a purta mască în public, în aer liber, este ilegală
Obligația de a purta mască în public, în aer liber, este ilegală

Obligația de a purta mască în public, în aer liber, este ilegală, explică avocatul Gheorghe Piperea. Nu poate fi decât o recomandare, iar persoanele amendate pot câștiga ușor în instanță procesul, consideră juristul.

Obligaţia de a purta mască în aer liber nu este prevăzută în Legea 55, din 15 mai şi Legea 136, din iulie, privind instituirea unor măsuri de limitare a răspândirii coronavirusului, spune Gheorghe Piperea. Este doar o hotărâre de Guvern iar restrângerea unor drepturi și libertăți nu poate fi făcută decât printr-o lege a Parlamentului, astfel că se încalcă Constituția, consideră juristul.

„Obligația de a purta mască în aer liber nu este prevăzută nici în Legea 55, nici în Legea 136. Stabilirea unei astfel de obligații prin hotărâre de guvern sau alt act normativ inferior este interzisă de principiul ierarhiei actelor normative, dar și de art.53 din Constituție, conform căruia restricțiile de drepturi și libertăți nu pot fi impuse decât prin lege ca act juridic al parlamentului.

Textele din Legea 55 care stabileau contravenții pentru nepurtarea măștii sunt declarate neconstituționale de către CCR. În acest moment sunt virtual abrogate, pentru ca au trecut deja cele 45 de zile de suspendare a aplicabilității lor și nu au fost încă modificate pentru a fi puse de acord cu decizia CCR. Așadar, pentru fapta de a nu purta mască în aer liber nu se pot aplica decât amenzi ilegale, ușor de desființat în instanță, în procedura plângerii contravenționale. Obligația purtării măștii este, de fapt, o recomandare”, a scris Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook, potrivit PsNews.

Gheorghe Piperea consideră că o eficienţă mai mare în răspândirea coronavirusului ar fi o recomandare legată de autoizolarea celor care au simptome specifice.

„De altfel, recomandarea cu adevărat rațională și cu potențial de eficiență este ca cei care au simptome să stea acasă. Nu este așa de greu. Dintotdeauna, când oamenii au avut simptome de gripă sau alte boli contagioase au stat acasă ori s-au dus la medic. Nicidecum nu au ieșit pe stradă, nu au mers la școală sau la muncă, pentru că nu e nimeni atât de iresponsabil să se pună pe el/ea însu(ă)și și să îi pună pe ceilalți în pericol. Dimpotrivă, sunt puși în pericol ceilalți când cineva convins de la tv că masca sa îi protejează pe terți iese din casă știind că are simptome. Atunci, când garda este lăsată jos, suntem vulnerabili.

Așadar, purtați masca dacă credeți că sunteți asimptomatici, dar nu ieșiți în public cu masca pe figură când știți că sunteți bolnavi”, este concluzia avocatului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *