Ministrul ucrainean al apărării consideră că țara sa a intrat deja în NATO, „de facto”. Oleksii Reznikov se referă la sprijinul militar primit de la țările NATO și la faptul că ucrainenii se consideră ultimul bastion al rezistenței împotriva unei eventuale invazii ale rușilor către țările din estul Europei.
Înainte de război, posibilitatea ca Ucraina să se alăture NATO a fost considerată de multe voci din Occident ca fiind prea provocatoare pentru Putin, dacă nu cumva a fost una dintre motivațiile pentru lansarea războiului.
Cu toate acestea, Reznikov crede că o consecință neintenționată a invaziei este o aducere a Ucrainei mai aproape de Alianță.
„Suntem deja un membru de facto al NATO”, a declarat Reznikov, într-un interviu pentru Yahoo News, o replică pe care a folosit-o și în alte interviuri din ultima vreme, transmite B1TV.
„Și nu am nicio îndoială că vom deveni în cele din urmă unul de jure. Din partea noastră continuăm o muncă, pentru a cărei îndeplinire comună a fost fondat NATO. Există deja un grad ridicat de interoperabilitate între sistemele noastre militare și cele ale NATO” a continuat ministrul ucrainean al Apărării.
El atrage atenția asupra evoluției retoricii secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de acum un an până în prezent.
„Locul potrivit al Ucrainei este în NATO”, spunea Stoltenberg pe 20 aprilie, în prima sa călătorie la Kievul aflat în război, adăugând că toți aliații sunt de acord că aderarea Ucrainei este doar o chestiune de timp.
„În urmă cu un an, m-am temut că lumea va obosi din cauza războiului”, a mai spus Reznikov. „Cu toate acestea, astăzi pot spune cu încredere că nu există oboseală în Occident. Partenerii noștri susțin în unanimitate că vor fi alături de noi până la victoria completă a Ucrainei.”
Iar varianta „Land for peace (pământ pentru pace)” nu este o soluție pentru majoritatea covârșitoare a ucrainenilor. Iar o victorie în război înseamnă recucerirea totală a teritoriului Ucrainei, așa cum este consacrat de granițele sale recunoscute la nivel internațional din 1991, adică inclusiv redobândirea Crimeeii.
Însă, la Washington, lumea începe să pledeze pentru ca Kievul să cedeze teritoriul pentru a pune capăt mai repede războiului sau să fie forțat de SUA și Europa să facă acest lucru prin reținerea asistenței militare cruciale.
Land for peace (pământ pentru pace) nu este o soluție pentru majoritatea covârșitoare a ucrainenilor, un sondaj realizat la mijlocul lunii februarie arătând că 87% dintre aceștia se opun acestei perspective. Reznikov exclude categoric o astfel de eventualitate.