OMS recomandă eliminarea restricțiilor, și astfel anticipează finalul crizei
OMS recomandă eliminarea restricțiilor, și astfel anticipează finalul crizei

OMS recomandă eliminarea restricțiilor, și astfel anticipează finalul crizei COVID. Organizația Mondială a Sănătății a cerut statelor să relaxeze călătoriile internaționale solicitând statelor să ia în calcul și alte modalități de control a circulației virusului în afară de pașaportul verde și certificatul de vaccinare.

Anunțul oficialilor OMS vine la aproape doi ani de la anunțarea debutului pandemiei de coronavirus, pe fondul declinului manifestărilor periculoase ale acesteia, mai ales că ultima mutație a virusului, Omicron, s-a dovedit mai puțin periculoasă, în ciuda faptului că se transmite mai rapid.

Pe fondul descendent al pandemiei, OMS a oferit noi recomandări, relatează B1TV.

Nu se recomandă utilizarea unui certificat de vaccinare ca singura condiție posibilă pentru călătoriile internaționale, deoarece nu toți cetățenii au în prezent posibilitatea de a fi vaccinați. Statele membre ar trebui să ia în considerare o abordare bazată pe risc pentru a facilita călătoriile internaționale: testarea pentru coronavirus sau carantina acolo unde este cazul, în conformitate cu îndrumările OMS”, se arată într-un comunicat OMS.

OMS recomandă eliminarea restricțiilor. Restricționarea totală a călătoriilor nu reprezintă o soluție inspirată, dar impunerea purtării măștilor, testarea călătorilor și plasarea acestora în carantină pot fi măsuri aplicabile, însă doar determinate în baza riscurilor, a situației epidemiologice. În plus, acestea nu trebuie să creeze o povară financiară pentru turiști, susține OMS.

Comitetul a fost îngrijorat de faptul că țările impun o interdicție completă de călătorie atunci când situația epidemiologică se înrăutățește. În special, OMS a subliniat situația cu răspândirea tulpinii Omicron.

O interdicție completă de călătorie este ineficientă în combaterea răspândirii coronavirusului și poate împiedica schimbul de informații cu privire la infecțiile în curs de dezvoltare”, a transmis comitetul într-un comunicat.

Omicron, varianta dominantă de SARS-COV-2, la nivel global

Omicron reprezintă 72% din totalul cazurilor de SARS-COV-2, la nivel global, potrivit OMS.

Pe mapamond s-au înregistrat în săptămâna 10-16 ianuarie 18,7 milioane de cazuri de COVID-19, o creştere cu 20 % faţă de cele şapte zile anterioare, dar şi o frânare a curbei ascendente, comparativ cu săptămâna precedentă, când creşterea a fost de 55 %.

Potrivit OMS, numărul deceselor în perioada analizată a depăşit 45.000, o creştere cu 4% faţă de săptămâna anterioară, deşi curba se menţine relativ stabilă din luna octombrie. În plus, au fost anunțate deja vești bune cu privire la noile tratamente eficiente împotriva COVID-19.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *