Într-un articol publicat de The Economist, oligarhul Mihail Hodorkovski, aflat în exil în Marea Britanie, comentează modul în care liderii lumii Occidentale reacționează la invadarea Ucrainei de către Rusia și încearcă să ajungă la o soluție de pace. Acesta susține că abordarea lui Vladimir Putin este cu mult diferită față de diplomația practică în Vest.

„Eu duc un război personal cu Vladimir Putin de aproape 20 de ani. Asta a dus la întemnițarea mea în Rusia timp de zece ani și apoi la expulzare, cu un avertisment că mă așteaptă închisoarea pe viață dacă mă întorc vreodată. Îl cunosc pe omul care mi-a făcut toate astea? Cred că da. De aceea privesc cu disperare abordarea defetistă a liderilor occidentali, precum Joe Biden, Emmanuel Macron și Naftali Bennett (premierul israelian, n.red.) (…)

O parte a problemei este că actualii lideri ai țărilor occidentale nu s-au confruntat niciodată cu bătăuși. Experiența și educația lor se referă la interacțiunile dintre oamenii de stat. Nu este cazul lui Vladimir Putin. A fost crescut în KGB, o organizație care se baza pe forță și nerespectarea legii.

În timp ce lucra la Primăria Sankt Petersburg la începutul anilor 90, el a fost responsabil pentru interacțiunea neoficială a agențiilor cu gangsterii. Sankt Petersburg la acea vreme era perceput în Rusia la fel cum era văzut Chicago în timpul interdicției. În loc de whisky de contrabandă, gangsterii vindeau droguri și ulei”, scrie Hodorkovski în articolul de opinie publicat de The Economist.

Omul de afaceri susține că dacă Occidentul va da dovadă de slăbiciune sau incertitudine Rusia își va continua ambițiile expansioniste cu țări precum Estonia, Letonia, Lituania și Polonia:

Chiar și după mai bine de 20 de ani la putere, dobândind o imagine de om puternic și încredere în sine, un bandit va rămâne întotdeauna un bandit în ceea ce privește percepția sa printre cei din jur. Este o greșeală drastică atunci când este văzut ca un om de stat normal. Partenerii străini ai Rusiei nu reușesc să înțeleagă cine este el cu adevărat”, susține acesta vizavi de Putin.

Am destulă experiență în a trata bandiții. După ce am petrecut zece ani în închisorile rusești, pot spune că cel mai periculos lucru este să le arăți orice slăbiciune sau incertitudine. Orice pas către cerințele lor, fără o demonstrație clară de forță, va fi perceput ca slăbiciune. După logica lor, dacă țările occidentale spun că nu vor renunța la Ucraina și totuși fac exact asta înseamnă că sunt slabe. Și asta face probabil ca Putin să se uite către alți vecini, cum ar fi Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, care au făcut și anterior parte din Imperiul Rus.”

Hodorkovski este de părere că miza cea mare a lui Vladimir Putin este o confruntare cu Statele Unite, ci nu cu Ucraina:

„Trebuie să înțelegeți că Putin, în capul lui, nu mai este de mult în război cu Ucraina, ci cu America. Și acum America și NATO par să se retragă. El nu este singurul bandit care percepe situația în acest fel. Alți bandiți urmăresc și își așteaptă rândul în timp ce umilința Americii răsună în întreaga lume.

Transnistria se agită, Balcanii sunt din nou neliniştiţi, Iranul atacă bazele americane. La un moment dat, America și NATO vor riposta, dar până în acel moment vor fi chinuite de corbi și vulturi în diverse părți ale lumii, iar Putin nu își va da imediat seama că răspunsul este grav. Obiceiul impunității în rândul bătăușilor nu dispare atât de repede.”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *