Ordinele de mobilizare apărute pe rețelele de sociale induc panica nejustificat, explică ministrul apărării Vasile Dâncu, pentru că armata română nu mobilizează rezerviști în contextul războiului din Ucraina. Mai mulți români ar fi primit ordine de chemare la centrele militare. Ministrul a explicat că aceste acte sunt menite să țină o evidență a celor care au făcut stagiul militar și nu este vorba în niciun caz despre înrolarea în armată sau introducerea serviciului militar obligatoriu.
Ministrul apărării, Vasile Dâncu, a făcut clarificări joi seara, într-o emisiune Digi24, explicând că evidența rezerviștilor și a recruților este făcută după „legi vechi”.
„Sunt atâtea legi și modificări la legi care guvernează ceea ce am numit pregătirea pentru apărarea patriei! Este o lege 446 din 2003 la care am adus modificări, avem un proiect în primă lectură în guvern și va ajunge în Parlament și-i vom aduce câteva modificări care sunt legate de această situație de acum. Deocamdată guvernează legi vechi.
Sunt trei situații, pomenite de dvs.
Și eu am în livretul militar din 1991, ultima dată când m-au convocat la centrul militar ca să-mi verifice situația, mi-au pus o hârtie, mi-au capsat-o, unde sunt: talon pentru a merge gratuit pe tren, pe avion sau autobuze, alte mijloace terestre. Asta este, în mod normal, o hârtie pentru evidență pe care fiecare o primește. Eu am, de exemplu, un loc, am fost să-l văd, în care mi se spunea că în caz de mobilizare, în 24 de ore trebuie să mă prezint la o anume unitate militară. Unitatea mea militară n-am găsit-o prea bine, era undeva în munți, mi-am dat seama însă că acolo este un loc unde în caz de mobilizare sau în caz de război se adună o unitate militară de urgență de vânători de munte. Deci, toții bărbații care au făcut stagiul militar sunt într-o evidență pentru mobilizare. Sunt niște ordine nedatate, după cum ați văzut, și care ar intra în funcțiune în momentul în care se decretează mobilizare generală. Deci numai atunci. În rest, toți avem asemenea ordine de a te prezenta la unitate.
S-au schimbat însă unele unități și centre militare și atunci unii au primit în toți anii aceștia – câteva mii de oameni în fiecare an – astfel de hârtii, pentru că s-a schimbat evidența și sunt și formulare noi. Dar toate sunt nedatate și n-au nicio legătură cu actualitatea. Sunt pentru evidența persoanelor care au făcut stagiul militar și care ar putea să fie mobilizate. Aceasta este o primă situație”, a explicat Vasile Dîncu.
Ordinele de mobilizare apărute pe rețelele de sociale. Cazul București. Inventar al întreprinderilor din inițiativa Primăriei Capitalei
„Mai este cazul de la București. Câteva întreprinderi au primit din partea Primăriei București niște ordine prin care erau întrebați despre situația angajaților. Aici este legea 248 din 2012, care pune în aplicare o lege 286 din 2009 și așa mai departe. Este o lege legată de modul în care se reglementează pregătirea întreprinderilor pentru apărarea patriei. Există o lege care prevede asta: în caz de război sau în caz de mobilizare, întreprinderile trebuie să aibă personalul gata, sunt direcționate, eventual, pentru un anumit tip de producție care este necesară războiului și așa mai departe. Deci este o lege prin care în fiecare an ar trebui, în mod normal, să se facă un inventar al oamenilor. S-au mai făcut, dar n-am observat, nu era cadrul acesta, tot timpul se face, dar nu era atenția pe asta”, susține ministrul apărării.
Ordinele de mobilizare apărute pe rețelele de sociale. Cazul Mureș. Ce li s-a cerut medicilor de familie. Militarii, „niște întârziați”
Ministrul a evidențiat și un al treilea caz, care s-a petrecut la Mureș, și a precizat că a avut joi o ședință pe această temă și chiar a dat ordine în legătură cu asta. „Comandantul nostru de la mobilizare a vorbit cu toate centrele militare să nu panicăm”, a mai spus Vasile Dîncu.
La Mureș, medicii de familie au primit o hârtie din zona Inspectoratului pentru Sănătate Publică, iar acesta la rândul său primise o hârtie de la Centrul Militar din Mureș. „Aceștia erau niște întârziați, care ar fi trebuit până la 1 noiembrie să-i scoată, cum se face în fiecare an, pe cei inapți de pe lista bărbaților care au făcut stagiul militar. Și atunci, întreabă la Direcția medicală, care merg la medicii de familie: care din bărbații pe care îi aveți în evidență au suferit de boli sau lucruri care îi scot din zona mobilizabilă?”, a explicat ministrul.
„Am declanșat o anchetă să vedem nu respectarea legii, ci să vedem capacitatea de gândire a oamenilor, pentru că lucrul care m-a supărat și pe mine a fost acela că acel funcționar de la un centru militar nu s-a gândit că în această situație, a cere asta medicilor de familie îi va speria pe toți. Nu s-a gândit la asta, pentru că este obligația lui legală. Mi-a răspuns unul dintre șefi: îi era frică să nu fie sancționat, pentru că el trebuia să dea situația și erau câteva județe care nu au completat această situație până la 1 noiembrie 2021, că era de anul trecut, și pe acești restanțieri s-a grăbit să-i aducă în văzul opiniei publice acum”, a adăugat Vasile Dîncu.