Un pachet pentru sprijinirea familiilor depus de PNL. Ce prevede
Un pachet pentru sprijinirea familiilor depus de PNL. Ce prevede

Un pachet pentru sprijinirea familiilor a fost depus de către deputatul PNL Robert Sighiartău. Este un pachet legislativ cu propuneri care vizează creșterea natalității și protejarea copiilor, în condițiile în care România se confruntă cu un declin demografic accentuat.

Pachetul de sprijinire al familiilor propus de PNL vine în momentul în care România se confruntă cu un declin demografic accelerat: pierde aproape 400 de locuitori în fiecare zi și echivalentul unui oraș cât Piteștiul în fiecare an, spune Robert Sighiartău, potrivit B1TV.

România pierde aproape 400 de locuitori în fiecare zi și echivalentul unui oraș cât Piteștiul în fiecare an, iar până în 2050 numărul locuitorilor va ajunge la 14 milioane.

Asta se traduce în pierderi economice, sociale și culturale majore pentru țară: îmbătrânirea accelerată a societății, scăderea forței de muncă, a numărului de contribuabili și a veniturilor bugetare, concomitent cu creșterea cheltuielilor în domeniul sănătății.

În acest context, Sighiartău spune că a propus un pachet legislativ ce vizează sprijinirea familiilor, încurajarea natalității și protejarea copiilor.

Măsurile propuse de Sighiartău pentru sprijinirea familiilor și încurajarea natalității

Robert Sighiartău a susținut că, alături de colega sa Maria-Daniela Calista și cu susținerea parlamentarilor PNL, a inițiat o propunere legislativă ce vizează deduceri personale din venitul net lunar din salarii pentru acei contribuabili care au persoane în întreținere

Astfel, contribuabilii care au una, două sau trei persoane în întreținere – soție, copii, rude – vor beneficia de deduceri egale cu valoarea corespunzătoare unuia, a două, respectiv trei salarii de bază minim brut garantate în plată pe anul respectiv. Pentru cei ce au patru sau mai multe persoane în întreținere, deducerea va fi valoarea a patru salarii minime”, a transmis deputatul.

Un alt proiect de lege prevede acordarea unei mese calde în valoare de 15 lei/zi, sumă care va fi indexată anual cu rata inflației, pentru toți copiii din creșele și grădinițele de stat, particulare sau confesionale.

În plus, în cadrul Campaniei #ViațăpentruRomânia a propus dublarea nivelului alocațiilor pentru familiile monoparentale: „În situația unui singur părinte care îngrijește un copil, nivelul va fi în jur de 220 lei, la doi copii, alocația pentru familie va fi de 430-450 lei, la trei copii, alocația pentru familie va urca la 640-670 lei, iar la patru sau mai mulți copii în îngrijirea unui singur părinte, alocația pentru familie va fi între 850-899 lei”.

Sighiartău a făcut referire și la Legea 249/2021 care prevede că, din anul școlar 2022/2023, elevii din învățământul primar de stat, particular sau confesional vor beneficia de curse școlare gratuite:

Ce fac alte state europene pentru protecția demografică

Reducem presiunea pe timpul părinților, contribuim la decongestionarea traficului, iar copiii vor fi transportați în condiții de siguranță, fără riscul de a fi expuși la pericolele străzii”.

Deputatul PNL a amintit și de programul Kiss & Go: „Zona Kiss & Go este o zonă de oprire pe termen scurt, în care șoferii au permisiunea să oprească și să staționeze pentru o perioadă scurtă de timp – nu mai mult de două minute – în timp ce elevul coboară sau urcă în mașină, astfel încât copiii să poată merge între mașină și școală în siguranță. Programul este implementat de consiliul local”.

„Zona funcționează în timpul orelor de vârf, permițând părinților să staționeze în mașini timp de până la două minute în imediata apropiere a școlii. Această zonă nu este un loc de parcare, iar amenzi și puncte de penalizare se aplică dacă șoferul părăsește vehiculul nesupravegheat.

În momentul de față, astfel de zone sunt implementate sporadic, dar se impune generalizarea”, a explicat liberalul.

Robert Sighiartău a mai afirmat că promovează în continuare inițiativa lui Matei Dobrovie de definire a familiilor numeroase în legislație, așa cum se întâmplă în state ca Spania, Franța şi Belgia: „Inițiativa are ca scop sprijinirea familiilor mai vulnerabile prin definirea pentru prima dată în România a conceptului de „familie numeroasă” și oferirea de beneficii și facilități prin intermediul unui card public emis de către administrația publică sau prin intermediul unui card privat oferit de către parteneri privați. Aceste beneficii și facilități pot include tichete de reducere pentru achiziționarea de mașini cu mai mult de cinci locuri, reduceri sau gratuități la medicamente și la articole pentru copii și alte avantaje similare”.

Acordarea acestor facilități va fi, însă, condiționată: „cel puțin unul dintre părinți trebuie să aibă un loc de muncă și să se ocupe de îngrijirea și supravegherea a cel puțin trei copii, să aibă capacitate deplină de exercițiu; condiția vârstei maxime de 18 ani (sau cel mult 21 de ani în cazul continuării studiilor) pentru cei trei copii care fac parte din familia numeroasă, împreună cu condiția școlarizării obligatorii a copiilor și restricții clare privind numărul de absențe permise”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *