Reducerea consumului de energie cu 11,7% pentru fiecare țară din UE, convenită la nivelul organismelor europene, nu va afecta România, consideră Dumitru Chisăliță, specialist în energie. Românii deja au atins acest prag de economie, de frica prețurilor, nu pentru că le-au cerut asta oficialii europeni, explică expertul.

România nu va fi afectată de acordul încheiat de Consiliul European și Parlamentul European privind reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7% în 2030, consideră președintele Asociației Energia Inteligentă. „Pentru România e floare la ureche, pentru că noi am redus consumul de energie într-un singur an cu aproape suma asta” a declarat la PSNews Dumitru Chisăliță.

Dar e o abordare superficială, pentru că noi nu am făcut de fapt eficiență energetică, noi în cele mai multe situații am închis industrie, am închis consumatori, am restricționat consumul, nu am păstrat, să spunem, aceleași bunuri sau am produs aceleași bunuri și servicii cu energie mai puțină făcând eficiență energetică” a arătat expertul.

De asemenea, Dumitru Chisăliță a precizat că reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7% în 2030 este o „provocare absolut normală și necesară pentru că nu cred că există posibilitatea să discutăm despre energie regenerabilă, de fotovoltaic, de eolian fără să ne apucăm să facem eficiență energetică”.

Să facem energie fotovoltaică și energie electrică pe care să o stocăm din care să facem hidrogen și după care să o risipim la toate colțurile clădirilor nu e deloc sănătos. Deci eficiența energetică, din start trebuie să fie pe primul loc în tot ceea ce înseamnă schimbarea viitorului energetic al României și al Uniunii Europene”, a explicat Dumitru Chisăliță.

Ce prevede acordul privind reducerea consumului final de energie la nivelul UE

Consiliul European şi Parlamentul European au ajuns vineri la un acord provizoriu privind reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7% până în 2030.

Statele membre trebuie să asigure, împreună, o reducere a consumului final de energie de cel puţin 11,7% în 2030, comparativ cu prognozele privind consumul de energie pentru anul 2030 făcute în 2020. Aceasta se traduce într-o limită superioară a consumului final de energie al UE de 763 milioane de tone de echivalent petrol şi una de 993 milioane de tone de echivalent petrol pentru consumul primar”, se precizează în comunicatul de presă transmis de preşedinţia suedeză a UE.

Preşedinţia suedeză a Consiliului European subliniază faptul că, în cazul consumului final de energie, limita de consum va fi obligatorie pentru statele membre, la nivel colectiv, în timp ce ţinta privind consumul primar de energie va fi una orientativă..

Consiliul European şi Parlamentul European au convenit că toatele state membre vor contribui la atingerea ţintei generale fixate la nivelul UE prin contribuţii şi traiectorii naţionale, stabilite de statele membre în planurile lor naţionale integrate în domeniul energiei şi schimbărilor climatice.

Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi din cadrul Consiliului European precum şi comitetul responsabil pentru politicile energetice din cadrul Parlamentului European vor trebui să aprobe acordul provizoriu, după care Parlamentul şi Consiliul îl vor putea adopta în mod formal.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *